Novi Sad skoro ostao bez opozicije

Narodna partija Maje Gojković od petka je i zvanično deo vladajuće gradske koalicije.  
Narodna partija Maje Gojković od petka je i zvanično deo vladajuće gradske koalicije.

Povratak bivše gradonačelnice na vlast zasenio je faktičku saradnju vlasti i opozicije, koja je gotovo nestala u gradskom parlamentu. I dok bivša gradonačelnica nije krila da je njen povratak na vlast izvestan, demokrate na čelu s gradonačelnikom Igorom Pavličićem nevešto su pokušavale da izbegnu ovu temu, smatrajući da će tako ispasti pametnije ili da jednostavno udruživanje u gradskoj Skupštini nije nikakva novost, s obzirom da prilikom povratka na vlast nisu menjali sve kadrove svojih prethodnika, a koji su do funkcija došli dok je gradonačelnica bila Maja Gojković.

Protiv Maje, a na vlasti s njenom partijom

Međutim, tome su se protivili, makar verbalno, predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpskog pokreta obnove. Oni se pak nisu odrekli funkcija koje imaju, pa su tako suštinski postali partneri novoizabranim funkcionerima partije bivše gradonačelnice. Da grčevito držanje za vlast i udruživanje dojučerašnjih protivnika ne dolazi u atmosferi sveopšteg pomirenja, potvrđuje i nedavna izjava portparolke Lige socijaldemokrata Vojvodine, Aleksandre Jerkov. "Mi smo u nekoliko navrata rekli da je za nas ulazak Maje Gojković i njene stranke u vlast neprihvatljiv. I to je stav od kojeg nemamo nameru da odustanemo", izjavila je Aleksandra Jerkov.

Sličan stav o svojim novim partnerima ima i potpredsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove, Nemanja Starović, koji je izjavio da Maja Gojković za tu stranku nije prihvatljiv politički partner. "Pre svega zbog toga što je ona bila na čelu crveno-crne koalicije i što je sa mesta gradonačelnice predvodila prethodnu gradsku vlast. A mi smo dobili jasan mandat od građana Novog Sada na izborima da tu gradsku vlast oborimo, a nismo dobili mandat da s tom gradskom vlašću pravimo koalicije", izjavio je Starović.

Izlazak radikala iz Skupštine omogućio izbor funkcionera Narodne partije

Iako, kako kaže Starović, od građana nisu dobili mandat da s predstavnicima bivše vlasti prave koaliciju, ta koalicija je sklopljena, a prema nezvaničnim saznanjima kumovao joj je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak.

Kako bi pokušali da udruživanje učine principijelnijim, odbornici LSV-a i SPO-a su prilikom glasanja za izbor kadrova Narodne partije bili uzdržani, a njihov faktički izbor, kako bi galimatijas bio potpun, omogućili su radikali. Napuštajući sednicu, a neglasajući protiv, omogućili su da glasovi demokrata, te odbornika Maje Gojković i stranke G17 plus, budu dovoljni za izbor novih funkcionera.

Ko je šta dobio primenom ove formule, koja je opoziciju, bar za sada, svela na samo četiri odbornika Demokratske stranke Srbije, od ukupno 78 predstavnika u gradskom parlamentu, javnosti nije poznato. Poznato je, međutim, da je 48 odbornika minimum na koji vladajuća koalicija od sada može da računa, sve dok radikali glume da su u opoziciji, a Liga i SPO da nisu na vlasti, odnosno u partnerstu s Majom Gojković. (D.S.)

  • ŠMEKER

    04.11.2010 09:17
    PRIRODNA LEPOTA
    SLIKU TVOJU LJUBIM !!!!!
  • Aleksandra

    03.11.2010 19:55
    je rekla...
    i...?!?!?
    šta se desilo?
  • NOVOSAĐANIN

    03.11.2010 11:44
    DUGOGODIŠNJE ŠUROVANJE
    Igor Pavličić još od juna 2008.godine uz posredovanje Zoltana BUNJIKA iz SVM šuruje sa Majom Gojković i tako je po njegovom zahtevu J.P.‚‚INFORMATIKA‚‚ ostavljeno noj na upravljanje i to iz kvote DS. Sada je i presednik upravnog odbora postavljen iz njene stranke kao što je u ostalim J.P. Za učinjenu uslugu Bunjik je dobio mesto pomoćnika gradonačelnika /iako se protiv njega vodio krivični postupak/ koju i sada obavlja posle isključenja iz SVM.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti