Bolest je bila lakog kliničkog toka a dominirali su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja.
Bolest je bila lakog kliničkog toka a dominirali su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja.
Epidemiološko istraživanje je u toku, a rezervoar, odnosno izvor i put prenošenja ove zarazne bolesti biće utvrđeni tek po pristizanju rezultata laboratorijskih analiza, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine i dodaju da su rukovodstvu Centra date preporuke za sprečavanje širenja epidemije u kolektivu, piše
"Dnevnik".
U Birou za saradnju s medijima Ministarstva unutrašnjih poslova istakli su da je uzrok ove epidemije najverovatnije norovirus, a da bakterije za sada nisu izolovane.
Laboratorijske analize kod devetoro obolelih, među kojima je i jedan zaposleni u kuhinji, ukazuju na ovaj virus, dok su rezultati testiranja na opasne bakterije salmonelu, šigelu i kampilobakter koli kod pet uzoraka negativni, dok je kod četiri uzorka dokazan adenovirus. Institut za javno zdravlje Vojvodine uzeo je uzorke hrane za ispitivanje, obavljen je i sanitarni pregled zaposlenih u kuhinji, a rezultati će biti objavljeni čim budu gotovi.
Norovirus, koji je u ovom slučaju najverovatniji uzročnik epidemije, vodeći je uzročnik gastroenterokolitisa među odraslima. Česte su lokalizovane epidemije, tipične za grupe ljudi koji provode vreme fizički veoma blizu jedni drugih. Ljudi mogu da ostanu zarazni čak i po prestanku dijareje. U našem podneblju ove infekcije su češće zimi. Posle razvijanja tolerancije, odrasli mogu nositi određene mikroorganizme bez postojanja znaka ili simptoma, pa su oni prirodni rezervoar zaraze.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar