Novčanici Novosađana deblji za hiljadu dinara

Prosečna plata u Novom Sadu porasla je u novembru za 1.000 dinara u odnosu na oktobar.
Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Novom Sadu je prošlog meseca iznosila 72.297 dinara bruto, tačnije 52.497 dinara neto, bez poreza i doprinosa.
 
Ovog puta su Pančevci imali više zarade od Novosađana, a zarađivali su u proseku mesečno 54.145 dinara neto tj. 2.000 dinara više. Najnižu platu u Vojvodini prošlog meseca imali su građani Alibunara, gde je prosečna plata svega 28.602 dinara mesečno.
 
Statistika je, kao i do sada, samo broj i ne pokazuje realno stanje zarada građana u Vojvodini. Podsetimo da zvanični podaci pokazuju da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo. Rizik za siromaštvo je, prema statistici, život s manje od 31.332 dinara za četvoročlanu porodicu, 26.856 dinara za tročlanu porodicu, a za osobu koja živi sama taj iznos je 14.920 dinara. Zato je bitno napomenuti da statistika ne registruje kao ugroženu četvoročlanu porodicu u Novom Sadu koja ima primanja u iznosu od prosečne plate, iako je poznato da je s tim dohotkom praktično nemoguće živeti.
 
Kako je 021 nedavno analizirao, prosečna porodica u Vojvodini mesečno nema novca ni za jednu knjigu, a pojedina domaćinstva ne poseduju ni osnovnu belu tehniku. Riba, kvalitetnija ulja, med i kvalitetnije meso san su za mnoga domaćinstva u Vojvodini, što pokazuju ankete.
 
Poražavajuće je da je prosečna vojvođanska porodica navela da joj mesečno treba najmanje 56.057 dinara samo da bi preživela, što je iznos iznad prosečnih primanja. Šta možemo da priuštimo, a šta nam je luksuz pročitajte u analizi OVDE.
  • Sarma

    28.12.2016 08:59
    Slobodan
    Prosek dižu zaposleni kod države, naročito JP.
    Evo od NG čim se poveća minimalac ode njima plata gore! Kako ? Lako.Plata im se obračunava po principu minimalac x koeficijent, pa ti vidi.
  • Novosadjanin takodje

    27.12.2016 20:19
    saksija
    Novosadjanin@ Ne bi bio problem naučiti obradjivati zemlju, za mene je veći problem što NEMAM zemlju, a nemam ni sredstava da uzmem zemlju u zakup, jer sam ono malo uštedjevine potrošio za ovih poslednjih pet godina kada sam u 50-toj ostao bez posla, a radio sam kod privatnika, bez dana radnog odnosa u j.p. nikada nisam dobio topli obrok, ne znam šta je "regres"....
  • gradjanin

    27.12.2016 19:58
    ajte molim vas
    koliko ja znam, moj novcanik je smrsavio za 2.000,00 dinara, mozda i vise za godinu dana, sa primanjima od 26.000 se ne moze ziveti, jos ako nekome pomazes!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti