Jedinstven jednodnevni izlet u nedelju - doživi berbu na Fruškoj gori

Na obroncima Fruške gore, u nedelju 10. septembra se organizuje jednodnevni izlet "Doživi berbu na Fruškoj gori".

Okupljanje je nešto pre 9h u vinariji "Mačkov podrum" koja se nalazi na izlazu iz Iriga, prema Neradinu.

Ovaj jednodnevni izlet je specifičan po tome što u sebi sadrži elemente i kulturnog i gastronomskog turizma, a zainteresovanima omogućava doživljavanje autentičnog iskustva, što postaje sve bitniji motiv za putovanja turista u 21. veku.

- U zemljama gde je vinski turizam veoma razvijen, kao što je na primer Italija, 80% gostiju čine domaći turisti. Želimo da pokrenemo domaće turiste, koji su na neki način zapostavljeni od strane velikih festivala i sličnih događaja - kazala je konsultantkinja za održivi razvoj turizma Jasmina Beljan Iskrin.

Izvršna direktorka vinarije "Mačkov podrum" Đurđica Jojić Novaković kaže da su se odlučili da pokrenu ovu jedinstvenu turističku turu nakon brojnih upita od strane, pre svega stranih gostiju.

- Svi zainteresovani mogu da se prijave preko portala Serbian Adventures, a mi ćemo se potruditi da naša berba izgleda baš kao ona koju je Branko Radičević opisao u svojim pesmama. Grožđe koje se nabere odmah ide u preradu i od njega će se napraviti poznato mlado vino portugizer svatovac, koje će se u novembru na Danu mladog portugizera ponuditi svim ljubiteljima vina.

Tura "Doživi berbu na Fruškoj gori" počinje u 9h, a zainteresovani će se prevoziti traktorskim prikolicama zemljanim atarskim putem do vinograda na potezu Budakovac, koji se nalazi na samoj južnoj padini Fruške gore. Tu je, između ostalog, zasađena i sorta grožđa Portugizer.

Po dolasku u vinograd, svi dobiju makaze za berbu i zaštitne rukavice i kratke instrukcije kako se bere grožđe. Posle sat vremena je prva pauza za doručak u predivnom prirodnom ambijentu vinograda. Planirano je da se na "prljku", odnosno otvorenoj vatri peku slanina, kobasice i ostali sremske specijalitete. Organizator je ostavio mogućnost svakom ko želi da sam sebi ispeče sebi doručak, a za one koji to ne žele hrana će biti poslužena.

Potom se nastavlja berba i takmičenje u branju. Po proglašenju najboljih berača, sledi domaćinska sremačka gozba uz nezaobilazne tamburaše i polazak iz vinograda ka vinariji oko 16h.

Po uzoru na poznate vinske regije, gde je uobičajeno organizovati ture koje uključuju i berbu grožđa, u Srbiji za sad jedino vinarija "Mačkov podrum" pravi događaj ovakve vrste.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Vinogradar II

    07.09.2017 19:52
    Babe i žabe
    @Vinogradar - kakve to veze ima, sezonski radnici beru grožđe za vino, i imaju svoje dnevnice, što kaže @Listic ovo je samo ceremonija za turiste. Nego hvala Mačku na ideji, i ja ću dogodine!
  • Listic

    07.09.2017 18:28
    Privilegija
    @vinogradar
    Druze, u pitanju je turisticki koncept koji je nastao u Italiji i Francuskoj. To je samo ceremonijalna berba - ljudi malo beru grozdje, i to ako hoce, a posle uzivaju u prirodi uz jelo i pice. U ove dve zemlje, pa i u drugim, smatra se privilegijom ucesce u takvom dogadjaju i uglavnom papreno se placa.
  • Vinoljub

    07.09.2017 18:16
    Konacno!
    Konacno i kod nas, u nekim zemljama ljudi i po godinu dana ranije rezervisu svoje mesto u berbi! Jedva cekam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti