Pokvareno meso u mesnim prerađevinama?

Neažurnost veterinarske inspekcije i manjak regulativa otvaraju razne mogućnosti za proizvođače mesa, u šta se ubraja i korišćenje starog, a nekad čak i pokvarenog mesa za pravljenje mesnih prerađevina.
Neažurnost veterinarske inspekcije i manjak regulativa otvaraju razne mogućnosti za proizvođače mesa, u šta se ubraja i korišćenje starog, a nekad čak i pokvarenog mesa za pravljenje mesnih prerađevina. Novosađani sa kojima smo razgovarali uglavnom imaju sumnje u kvalitet mesa koje je u ponudi.

"Iako zbog materijalne situacije više ne kupujem meso kao nekad, ono što ima u ponudi je očajno. Sve nekakva voda, odstojalo, kruto, čudnog mirisa...", smatra jedna sugrađanka.

Kako za Radio 021 kaže načelnica republičke Veterinarske inspekcije, Sanja Čelebićanin, starost mesa koje se uslužno peče u raznim supermarketima se ne kontroliše, već samo uslovi čuvanja.

"Meso se kontroliše na mestu proizvodnje, a u supermarketima se kontolišu samo njegovo poreklo i uslovi čuvanja. Radimo po planu i monitoringu, a sve specijalizovane prodavnice mesa se kontrolišu jednom u mesec dana", kaže načelnica Veterinarske inspekcije.

Začinima prikrivaju smrad

Predsednik udruženja za zaštitu potrošača, Goran Papović, smatra da je meso koje se peče po megamarketima zapravo ono koje ove prodavnice nisu uspele da prodaju, pa začinima ubijaju neprijatne mirise, a pečenjem mu produžuju upotrebljivost.

"Pretežno, kad pogledate malo bolje tu robu koja se nalazi na uslužnom pečenju, primetićete da su već obilato dodati začini. Oni zapravo maskiraju neprijatne mirise koje ima staro, možda i pokvareno meso", sumnja Papović.

Iako je očigledno da postoje naznake da se ovo dešava, Veterinarska inspekcija i dalje nema nameru da menja svoje regulative. Načelnica Sanja Čelebićanin kaže za Radio 021 da se meso kontroliše samo posle klanja, ali termički obrađeno meso nije u ničijoj nadležnosti.

"Pečeno meso, odnosno pečenjare nisu u nadležnosti Veterinarske inspekcije. Kvalitet se ne proverava na mestu prodaje niti mestu termičke obrade, već isključivo na liniji klanja", ne uliva poverenje izjava Sanje Čelebićanin.

Goran Papović sumnja da jedan deo pokvarenog mesa koji ne završi na termičkoj obradi, završi u mesnim industrijama i u njihovim prerađevinama. Prema njegovim rečima, toksičnost i smrad pokvarenog mesa je moguće neutralisati raznim antibioticima, aditivima i začinima.

"Meso koje je već u fazi da mu ističe rok, ili mu je možda već istekao, ide u naše čuvene parizere i salame, pa onda vi kad pojedete nešto od tih "podriguša", svi znaju šta ste jeli tri dana nakon toga. Prepune su začina", kaže predsednik Udruženje za zaštitu potrošača za 021.

Meso poslato na uništavanje često "zaluta"

Papović navodi da veterinarska inspekcija ima zadatak da meso kome je istekao rok trajanja pošalje u kafileriju kako bi bilo uništeno ili prerađivano u hranu za životinje. Međutim, kako kaže, često se desi da meso skrene sa puta, a inspektor koji je pokvareno meso poslao na uništavanje, često ne dobije izveštaj da je to i obavljeno.

"Obaveza trgovca je da meso koje se ne proda, obavezno pošalje u kafileriju kako bi bilo ili uništeno ili iskorišćeno za proizvodnju hrane za životinje. Obavezu da to mesto pošalje gde treba ima Veterinarska inspekcija. E, tu zakazuje naš sistem, jer čak i ako inspektor na vreme pošalje nalog da se meso uništi, neretko uopšte ne dobije izveštaj da je to i urađeno", navodi Papović.

Načelnica inspekcije, Sanja Čelebićanin, kaže da je nemoguće da inspektor zaključi slučaj ako nije dobio povratnu infomaciju iz kafilerije da je meso uništeno.

"Kako bi inspektor koji je poslao meso na neškodljivo uništavanje u kafileriju zaključio slučaj, mora da dobije povratnu informaciju i uverenje iz kafilerije da je toi meso uništeno", kaže Sanja Čelebićanin za Radio 021.

Nema podataka ko je koristio brazilsko meso

Priču o korišćenju pokvarenog mesa, dovoljno podgreva i činjenica koja je potresla ceo region- vest o uvozu starog mesa iz Brazila i Argentine, koje se pojavilo i na našem tržištu. Krivični postupak po tom pitanju se i dalje vodi, ali iz suda ne žele da navode imena proizvođača koji su koristili brazilsko meso. Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača, kaže da su njegovi zahtevi da dobije ove podatke više puta odbijani.

"Taj slučaj se vodi u Tužilaštvu u Užicu, jer su osumnjičeni pravili "originalne zlatiborske pršute" od mesa zaklanog pre više od jedne decenije. Mi smo više puta slali zahtev kako bi nam poslali imena proizvođača koji su provereno stavljali ovakvo meso u svoje proizvode, ali nismo dobili zbog, kako kažu, ometanja istrage", kaže Papović za 021.

Pored ovoga, dokazano je da se preko Kosova, u Srbiju švercuje piletina poreklom iz Amerike, koja je puna hormona. Posle duže upotrebe takvog mesa kod odraslih mogu javiti stomačne tegobe ili upala grla, ali da je po dečje zdravlje pogubno, a može biti i fatalno. (Miodrag Sovilj)

  • Pera

    07.03.2011 14:41
    Ovoje cisti cinizam koji bi nas morao navesti da se zamislimo.Kaako se stite potrosaci ako se kvalitet mesa proverava samo u klaonicama? Meso se mora transportovati u dobrim hladnjacama, obraditi i cuvati u odredenim uslovima, kako bi stiglo do potrosaca sveze i zdravo. Ako se zdravo meso leti prevozi u kamionima bez hladenja, ono nece vise biti za upotrebu kad stigne do mesta prodaje? Ovo sto izjavljuje nacelnica vet. sluzbe je za ne verovati! Ocigledno da sa ovim sistemom nista nije kako treba. Cemu onda ove sluzbe? Oni cekaju-bez proveravanja, da im se javi da je pokvareno meso unisteno? Dabogda im deca jela pastete od ubudalog mesa.Ocigledno nam treba poceti od pocetka sa pravljenjem nove drzave, jer je dobra ko hrana sto je jedemo!
  • Veronika

    07.03.2011 14:29
    Kada sam sanitarnoj insp.par sati posle sopinga u Tempu donela pokvareno meso,samo sto me nije optuzila da sam ga ja pokvarila. Mada sam joj morala dati LK, do danas nisam dobila nikakvu informaciju o rezultatima njenog rada. U istom Tempu sam jos u 4 navrata na rafovima opazila pokvareno meso i to javila inspekciji. Nasi inspektori izlaze da bi im prijavljeni tutnuo 50, 100 ili vise evra u dzep i da bi pokusali zaposliti svoju decu. Ako nacelnica izjavljuje da ne proveravaju meso na mestu prodaje,s obzirom da je ono veoma osetljivo i da se u transportu moze pokvariti, nije li logicnije da se kontrole vrse na mestu prodaje?
  • gradjanin

    01.03.2011 13:05
    Ljudi moji...
    Ja stvarno ne znam šta radi ona naša inspekcija. Svraćaju li oni ikad u IDEU pored "pečurke" ili ljudi čuvaju posao. Tamo se ne može ući,bez zaštitne maske od onolike količine neprijatnih mirisa, koji vas zapljusnu čim se približite mesari, koja je ujedno i pečenjara. Sve na jednom mestu, ujedno mesara i pečenjara i ribarnica. A o mirisu svežih pilića neću, otidjite da pomirišete...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti