Radioaktivni gromobran pored školskog dvorišta

U dvorištu pored Osnovne škole "Đura Daničić" na Podbari nalazi se gromobran za koji se pretpostavlja da je radioaktivan.  

U dvorištu pored Osnovne škole "Đura Daničić" na Podbari nalazi se gromobran za koji se pretpostavlja da je radioaktivan.

Gromobran je postavljen nadomak školskog dvorišta na prostoru nekadašnje fabrike "Niva", čiji su objekti nedavno srušeni. Iako je đacima onemogućeno da prilaze toj parceli, u školi ne znaju kada je taj gromobran postavljen niti ko je zadužen za njega.

Duško Vojnović iz Javnog komunalnog preduzeća "Stan" izjavio je za Radio 021 da je, na osnovu ugovora sa Gradom, to preduzeće bilo nadležno isključivo za zamenu gromobrana na stambenim objektima. Vojnović podseća na zakon iz 1992. godine po kojem je uklanjanje takvih gromobrana u obavezi vlasnika objekta.

Vladimir Milenković, koji radi kao sekretar škole "Đura Daničić", ukazuje na još jedan gromobran, zidan od cigala, koji se nalazi na oko 200 metara od škole i za koji se takođe ne zna da li je bezbedan. Milenković navodi da su građani u više navrata pokušavali da ukažu na ovaj slučaj, a da se on lično, pre dve godine, obratio Institutu "Vinča" tražeći pomoć u pronalaženju rešenja. Na dopis koji je poslao, kako kaže, nikada nije dobio odgovor.

Broj radioaktivnih gromobrana na privrednim objektima mogao bi da bude daleko veći, jer
niko ne zna ko je u gradu zadužen za kontrolu tih uređaja, a zakon o uklanjanju se, očigledno, ne poštuje. (Dragana Bogosavljević)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti