Potvrđena kazna Karlovačkom listu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su zbog odluke Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je "Karlovački list" kažnjen sa 250.000 dinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovali su zbog odluke Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je "Karlovački list" kažnjen sa 250.000 dinara.

Medijska udruženja su upozorila da je presuda donesena zbog navodnog objavljivanja informacije čije poreklo, istinitost i potpunost nisu provereni, kao i zbog objavljene fotografije javne ličnosti koja je bila uključena u fizički incident o kojem je policija obavestila javnost i povodom kojeg je vođen prekršajni postupak. "Karlovački list" je izveštavao o fizičkom obračunu u kojem je jedan od aktera nosilac javne funkcije i član političke partije, a NUNS i NDNV su naveli da se u potpunosti slažu sa stavom redakcije da je ovo bila tema o kojoj je javnost imala interesa da bude obaveštena.

"Ukazujemo na to da je tekst napisan na osnovu zvaničnog dokumenta, odnosno saopštenja Policijske uprave Novi Sad, a da su informacije iz teksta potvrđene drugim zvaničnim dokumentima koje je 'Karlovački list' dobio od Policijske uprave i Prekršajnog suda u Novom Sadu", navodi se u saopštenju. NUNS i NDNV su podsetili da Zakon o javnom informisanju predviđa isključenje odgovornosti novinara i medija u slučajevima kada je informacija verno preneta iz dokumenta nadležnog državnog organa, odnosno saglasnost neke osobe za objavljivanje informacije nije potrebna kada je reč o nosiocu političke funkcije.

Dodaje se da su se NUNS i NDNV nadali da će prvostepena presuda Višeg suda u Novom Sadu biti poništena na Apelacionom sudu, ali do toga nije došlo, zbog čega je Karlovački list doveden pred gašenje. Apelacioni sud je, kako se navodi, simbolično umanjio novčani iznos kazne, pošto je presudom Višeg suda list bio kažnjen sa 400.000 dinara.

Prema prvostepenoj presudi, Karlovački list je trebalo da plati radniku obezbeđenja Savi Pavloviću iz Demokratske stranke Srbije 200.000 dinara, zbog povrede časti i ugleda u izveštaju o njegovom napadu na potpredsednika Skupštine Sremskih Karlovaca Gorana Savića iz Demokratske stranke. Tuča se dogodila u sedištu Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu, a Karlovački list je trebalo da plati Pavloviću još 200.000 dinara, jer je bez dozvole objavio njegovu fotografiju i time mu, po oceni Višeg suda, narušio pravo na privatnost.

  • WildOne

    17.04.2011 19:43
    Reforme sudstva
    Što reče gospodin precednik, "čekaju nas teške i bolne" reforme pravosuđa itd. A najteže pitanje od svih, je kako ostati imun na tužbe i posle izgubljenih izbora?
  • 17.04.2011 06:18
    Opet nepotpuno
    Kada već navodite zvanični dokument i presudu, bilo bi uputno da ste naveli ime sudije u tom predmetu(to sigurno piše). Onda bi znali ko su politički mitolozi u sudu.
  • mila

    16.04.2011 17:04
    Dakle stvarnoooo ...
    Lik se tukao u sedišti Južnobačkog okruga , dakle na javnom mestu, a ne u svom stanu . Na osnovu čega se onda poziva na zaštitu privatnosti i ,još gore,na osnovu čega sudija donosi presudu kakvu je doneo? Pa to znači da će sutra tužbu da podnese i Šarić, pa ceo preživeli "Zemunski klan", pa Ananije Pavićević ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti