Levom nogom crta remek dela

Šesnaestogodišnja Dejana Bačko iz Bačke Palanke, iako je rođena bez obe ruke, zadivljuje slikarskim umećem i talentom, a remek-dela stvara povlačeći četkicu prstima leve noge.

Šesnaestogodišnja Dejana Bačko iz Bačke Palanke, iako je rođena bez obe ruke, zadivljuje slikarskim umećem i talentom, a remek-dela stvara povlačeći četkicu prstima leve noge. Neverovatan slikarski talenat želi da usavrši na likovnoj akademiji i da živi od slikarstva.

Kako piše Press, Dejanini roditelji su rastavljeni, a ona i brat žive s majkom u malom stanu u kojem Dejana nema dovoljno prostora za slikanje. Majka nema stalan posao, pa ne može da podigne kredit za kupovinu većeg stana ili prizemne kuće. Uz to, majka još od 2006. godine bezuspešno pokušava da za Dejanu dobije dodatak za tuđu negu i pomoć.

Dejana je učenica prvog razreda srednje umetničke škole u Novom Sadu, a pohađa i privatne časove slikanja.

- Niko nije mogao da veruje da jedno dete može tako lepo da slika, i to još nogom. Pa i mi, njeni roditelji, bili smo zapanjeni kad je Dejana u svojoj petoj godini flomasterom verno nacrtala puža. To je bio njen prvi rad. Kad je napunila devet godina, postala je članica međunarodne organizacije umetnika koji slikaju ustima i nogama - priča za Press Dejanina majka Sandra.

Dejanu privatno podučava profesorka Koviljka Kozomora iz Veternika kod Novog Sada, koja predaje likovno u tri srednje škole u Bačkoj Palanci. - Ja nju učim da slika, a ona meni daje energiju. Uz nju čovek postaje svestan koliko je život lep - kaže Koviljka Kozomora.

Ume i da kuva, pere, pliva i igra fudbal

Dejana je dosad imala samostalne izložbe u Ljubljani, Zagrebu i mnogim mestima u Srbiji i Republici Srpskoj. Kako nam je ispričala, trenutno je najviše zaokupljena slikanjem mrtve prirode, a uveliko priprema radove za prodajnu izložbu koju će joj u junu u Nišu organizovati tamošnje Kolo srpskih sestara.

- Dosad sam naslikala više od sto radova. Kažu da sam talenat nasledila od tate i dede. Tata Damir se bavi stolarstvom i uređenjem enterijera, a deda Martin slika i pravi duboreze. A ja znam i da kuvam, i perem posuđe, i da plivam, a volim i s dečacima da igram fudbal. Ali najviše volim da slikam - kaže Dejana.

  • ana

    01.06.2013 16:36
    svaka cast
    bravoooo pa ja ne mogu lepse nacrtati
  • DaniloNs

    19.04.2011 05:53
    Svaka cast,napravite izlozbu te slike treba da se kupuju za javna preduzeca a ne od kojekakvih.....
  • Sofija

    18.04.2011 18:36
    vest!
    Ovo treba da bude udarna vest u svim medijima. Ovakva deca i ovakvi ljudi, a ne štrajkovi glađu raznih kvazipolitičara.Ovo dete je istinski heroj i borac!Iskreno se nadam da će radio 021 učiniti korak više i organizovati izložbu za ovu devojčicu jer to je pravi način da joj pomognemo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti