FOTO: Kukasti krst kod Spomenika žrtvama racije na Keju

Na Keju žrtava racije, na zidiću kod Spomenika "Porodica", nepoznati počinioci nacrtali su kukasti krst i precrtali poruku zahvalnosti partizanima i Crvenoj armiji.
FOTO: Kukasti krst kod Spomenika žrtvama racije na Keju
Foto: 021.rs
Kukasti krstovi i različite poruke mržnje pojavili su se i duž keja prema zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.
 
Ispisane su i poruke poput "Smrt komuni", "Stop paradi" i "Živeo kralj".
 
"Krov nad glavom": Antisemiti su se osmelili
 
Združena akcija "Krov nad glavom" najoštrije je osudila pojavu nacističke simbolike na Keju žrtava racije. 
 
"Šovinisti i antisemiti su se osmelili do te mere da su počeli da skrnave mesta stradanja hiljade Jevreja, Srba, Roma i antifašista. Svastike se pojavljuju na zidovima širom grada. Potrebno je napomenuti da se iste grupe stavljaju u službu profita kada zajedno sa izvršiteljima dolaze da plene imovinu građana i kada napadaju članove naše organizacije na ulicama Novog Sada. Lokalna i državna vlast, koja rehabilituje ratne zločince, diže spomenike hortijevcima, četnicima i folksdojčerima svesno jača ove grupe i tendencije koje za krajnji cilj imaju da očuvaju i prodube postojeće nejednakosti i nepravdu u našem društvu", reagovali su u inicijativi na pojavu grafita mržnje u Novom Sadu.
 
Podsetimo, grafit "Smrt komuni" nedavno se pojavio i na zgradi Filozofskog fakulteta.
 
Takođe, neonacističke i antisemitske poruke pisane su na Satelitu u avgustu, a na Detelinari je u septembru osvanuo grafit mržnje protiv Hrvata i Albanaca. 
 
  • Neoplanta

    31.12.2019 14:00
    Koliko mi smetaju kukasti krstovi i naci-gluposti, isto toliko mi smeta i ona crvena rusofilska bljuvotina napisana na istom mestu! Polazim od moje porodice, prvo su mi dedu zarobili Nemci, a posle su njegovog brata pretukli Rusi, dok su nas "oslobadjali! Da ne pominjem da su ga potom "partizani" opljackali do koske! Nacizam, fasizam i komunizam ja stavljam u isti dzak, diktature, samo sa razlicitim izgovorima!
  • Детелинара

    31.12.2019 10:26
    ...
    Заиста не знам ко је већи пацов антиФа или антиантиФа? И једни и други шарају ноћу фасаде!
  • Glasno ćutanje

    31.12.2019 09:07
    @Zoran Vidite baš naprotiv, sudeći po komentarima kojima baš ovo mesto obiluje, u ovom gradu nije niko dobrodošao osim ako je rođen u njemu odnosno preci su mu iz grada bar 500 godina (bez obzira što je to nemoguće ako se uzme u obzir da su ga prethodne miroljubive vlasti čiju čizmu pojedinci ponovo žele sravnjivale do zemlje), pa čak ni ako je iz drugog mesta u Vojvodini. U Srbiji danas ne postoji ksenofobnije i šovinističkije mesto od Novog Sada.
    @Podstanar Kako mislite sve dok ćutite? Pa svi ste uglas odobravali i aplaudirali crtežima falusa i to smatrali vrhuncem vojvođanskog stvaralaštva, niste ni tu ćutali a ponajmanje kritikovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".