Jovanović: Nema rasprave o odluci Ustavnog suda

Novosadski trgovci slobodno mogu tokom noći da prodaju alkohol, iako gradske vlasti neće posebno ukidati odluku kojom je to bilo zabranjeno.    

Novosadski trgovci slobodno mogu tokom noći da prodaju alkohol, iako gradske vlasti neće posebno ukidati odluku kojom je to bilo zabranjeno.

Predsednik Skupštine grada, Aleksandar Jovanović, izjavio je da novosadski parlament neće razmatrati odluku Ustavnog suda da se ospori zabrana prodaje alkohola od 23 sata do šest ujutru u novosadskim prodavnicama, tako da trgovci ne moraju da čekaju da Grad posebno ukida zabranu.

"Ustavni sud je dao svoje mišljenje i o tome nema dalje diskusije. Onda je automatski van snage ili  odluka, ili zakon, ili bilo šta, prosto nema o tome niti žalbe niti rasprave", ističe Jovanović, čime je stavljena tačka na navode pojedinih predstavnika gradskog parlamenta da se možda radi o tehničkoj grešci Ustavnog suda.

Podsećamo da je Skupština grada u novembru prošle godine zvanično zabranila prodaju alkoholnih pića od 23 do šest sati ujutru u trgovinskim objektima koji su u zoni stanovanja, kako bi se "smanjilo pijanstvo i nasilje na gradskim ulicama". Na inicijativu Društva trgovaca Novog Sada, Ustavni sud je prošlog meseca utvrdio da odluka nije u skladu sa Ustavom i zakonom. (D.B)

  • Zarko Grubor

    09.05.2011 09:55
    pro et contra
    1. Oni koji donose odluke prvo moraju sami da budu načisto sa tim da li je ona zakonska ili ustavna, jer svaka ovakva igranka kosta stanovnike Novog Sada.

    2. Ako je gornji uslov ispunjen, onda se o njoj može raspravljati i predlozima građana unaprediti.

    3. Odluka sama po sebi ne znači ništa. Mora se sprovoditi! Ja znam bar 5 mesta gde u bilo koje doba može da se kupi alkohol u ns. Šteta je dvojaka: prvo ne poštuje se odluka, a drugo ne izdaje se račun što znači da se na plaća PDV.

    4. Bez obzira na gore izneseno, odluku o zabrani prodaje alkohola posle 23 sata smatram dobrom.
  • Jazz

    09.05.2011 08:38
    Slažem se da nije u skladu sa ustavom, ali da li to važi i za cigarete ?
    U dosta prodavnica piše da je "zabranjeno prodavati licima.......

  • semtex

    09.05.2011 06:44
    alkohol
    Drzava samo treba da opali akcize na alkohol i duvan kao luksuznu robu i da smanji cenu nafte i naftnih derivata.Ako bi ovi digli cene luksuzne robe tj necijeg izbora za npr.100% prvo bi eliminisali u vecini slucajeva dangubljenje po kafanama i ispred prodavnica jer onda za 1000-2000 din bi mogli da popiju duplo manje alkohola nego do sada,pored ovoga bi ovim "robovima" sa sela sto obradjuju zemlju i hrane ovaj narod olaksali daleko zivot nizom cenom goriva.Dosli smo u situaciju da je hleb luksuz naspram piva i rakijestine i dangubljenja po kafanama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti