Drašković: Urgentni centar je samo za urgentne slučajeve

Pacijenti koji zatraže zdravstvenu pomoć u novosadskom Urgentnom centru, ne moraju imati uput, tvrdi direktor Kliničkog centra Vojvodine, Dragan Drašković.
Pacijenti koji zatraže zdravstvenu pomoć u novosadskom Urgentnom centru, ne moraju imati uput.

To tvrdi direktor Kliničkog centra Vojvodine, Dragan Drašković, odgovarajući na primedbe dela građana da ih pojedini zdravstveni radnici maltretiraju, vraćajući ih iz Urgentnog centra u Dom zdravlja. Drašković kaže da je od otvaranja u novom Urgentnom centru pomoć primilo 54.000 pacijenata, a da je 40 odsto njih primljeno bez uputa, koji toj ustanovi uopšte nije potreban kako bi naplatila troškove lečenja.  

"Da raščistimo jednom za svagda šta znači uput. Ne šalje se pacijent iz Urgentnog centra po uput. Nego se šalje kod lekara opšte prakse jer nije za Urgentni centar. Druga je stvar što lekari u primaru pišu samo upute, umesto da pacijenta pregledaju. Mi nikada za ovih sedam meseci u novom Urgentnom centru, a ni pre toga, to vam odgovorno tvrdim, nismo uz uput za lečenje u Urgentnom centru dobili izveštaj lekara", tvrdi Drašković.

On objašnjava da se pacijenti u domove zdravlja šalju zato što nisu urgentni, ali im se oni odatle vraćaju s uputom, a da ih lekari u ambulantama ni ne pregledaju. "To je osnovni problem. Pacijentu, kada se pošalje iz Urgentnog centra, ne kaže se – idi po uput u Dom zdravlja, nego – idi kod lekara u Dom zdravlja da te pregleda. Pa ako ne zna šta je, onda to treba da napiše u izveštaju lekarskom. To kaže zakon", objašnjava Draškovć.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine ističe da u Urgentnom centru ne mogu biti pregledani svi pacijenti, već samo oni koji su hitni, jer bi u suprotnom ta institucija izgubila smisao, a pomoć ne bi mogli dobiti oni kojima je najpotrebnija: "Naravno, da ćemo mi sada poboljšati informisanje, ali nam vi mediji u tome morate pomoći. Na samom prijemu, gde će se ljudima objašnjavati – idite kod lekara, vi niste hitni, niste životno ugroženi, idite kod lekara u Dom zdravlja, neka vas pregleda, neka vam da lekove, terapiju. Ako vaš lekar ne zna, onda će vas poslati kod nas".

Drašković ističe da je dijagnostika u Domu zdravlja za najveći broj slučajeva potpuno dovoljna za pacijente, te da postoje i noćna dežurstva, koja treba koristiti. (D.S.)
  • dEJAN

    17.06.2011 06:51
    URGENTNO
    KOD NAS URGENTNI CENTAR PREDSTAVLJA JEDNU HLADNU LJUŠTURU MEDICINE.STICAJEM OKOLNOSTI DVA PUTA SAM IŠAO OVE GODINE ZBOG POVREDE RUKE I NOGE I SVAKI PUT SU MI TRAŽILI UPUT LEKARA OPŠTE PRAKSE (LEKAR OPŠTE PRAKSE ME JE POGLEDAO I POŠTO NEMA RENDGEN UPUTIO ME U URGENTNI CENTAR GDE JE KONSTATOVANO NAPUKNUĆE)
    MOJA MAJKA JE DOBILA ZAGUŠENJE UNUTRŠNJE VENE - TROMB. NA URGENTNOJ SU JOJ REKLI, LETIMIČNIM PREGLEDOM DA JE MOŽDA PUKAO MIŠIĆ. ŽENA JE MOGLA UMRETI ZA 24 SATA. TEK KOD PRIVATNOG LEKARA JE UTVRĐENO STANJE. GOSPOĐA KOJA JE UMRLA U AMBULANTI Z.O.VUKA JE ODBIJENA NA URGENTNO ZBOG TOGA ŠTO NEMA UPUT I ONI NEZNAJU ŠTA DA POGLEDAJU KAKO BI JOJ POMOGLI. U Z.O. VUKA SU ISTO NISU HTELI DA JE PRIME JER NAVODNO NIJE DOBILA INSULIN I TO JE PROBLEM ZA PRIJEM (ČISTA GLUPOST DOKTORA). STICAJEM OKOLNOSTI POZNAJEM PORODICU I ZNAM DETALJE U VEZI SVEGA. URGENTNO TREBA DA JE DUŠA LEKARSKE PRAKSE. NA URGENTNOJ JE OPUŠTENA ATMOSFERA, LCD TELEVIZORI, FENSI STOLICE, USPORENI DOKTORI, DIJAGNOZA NA OFRLJE - UPUT ZA PRIVATNU PRAKSU REŠAVA . KOME OVO TREBA I KO TO PLAĆA. ZDRAVSTVO NA NULI.
  • zoki

    11.05.2011 15:16
    ne idite u Urgentni
    nadam se da niko neće otići u taj UC jer tamo ništa ne rade, nego svako po Vitafon ili neki drugi preparat pa svima lepo
  • Лекар хитне помоћи

    09.05.2011 22:32
    Одговор
    Јесам лекар хитне помоћи и служба Ургентне медицине је моје животно опредељење! Као лекару, дужност ми је да на сваком месту помогнем људима у невољи, али и да помогнем и да појасним све нејасноће које се односе на сектор здравства(да га тако назовем), као и на начин функционисања нашег здравственог система. По мени је дужност сваког лекара да помогне људима и путем пружања информација које ће унапредити ЗДРАВСТВЕНО ВАСПИТАЊЕ наших људи. Такође, сматрам да се здравствено васпитање треба увести као предмет у школама, јер на тај начин неће бити забуна, заблуда оваквих и онаквих коментара... И на крају, желим истаћи, да мени није намера да никога браним, нити да се правим паметан али свакако ХОЋУ САМО ДА ПОМОГНЕМ, онима који који имају воље, снаге и жеље да ту помоћ приме! Једноставно, то је мој животни позив и обавеза! Зато сам спреман да одговорим на сва питања која су у домену мојих могућности! И свакако, хвала на лепим речима Божо. САМО ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА И МЕЂУСОБИМ РАЗУМЕВАЊЕМ МОЖЕМО САМИ СЕБИ ПОМОЋИ!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti