Tunel kroz Frušku goru predizborni trik?

Probijanje tunela kroz Frušku goru, od Paragova do Iriga, koje je po ko zna koji put najavljeno, ovoga puta za narednu godinu, nije sasvim izvesno.  
Probijanje tunela kroz Frušku goru, od Paragova do Iriga, koje je po ko zna koji put najavljeno, ovoga puta za narednu godinu, nije sasvim izvesno.

Novac za izgradnju nije obezbeđen, ali pokrajinski premijer Bojan Pajtić uverava da se od te investicije neće odustati: "Bilo bi jako dobro kad bi on bio izgrađen sredstvima Evropske unije, ali ukoliko to i ne bude učinjeno, onda ćemo ga izgraditi sopstvenim sredstvima. U svakom slučaju, on je od velikog interesa za građane Srema, očuvanje nacionalnog parka, zaštitu Iriga i drugih mesta kroz koje danas prolazi ogroman broj teretnih vozila. Dakle, imamo besomučan teretni saobćaj tamo gde mu nije mesto".

Priča o probijanje tunela, za poslanicu opozicione Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine, Marijanu Četojević, prazna je predizborna priča vlasti, jer je planom sve definisano, osim toga kako će biti finansiran. "Hoće li to biti od prodaje Telekoma, kako smo čuli iz Ministarstva za infrastrukturu, ili na neke drugačije načine? Odgovora nema. Nije potrebno građanima na ovakav način bacati prašinu u oči, jer je sasvim jasno da od gradnje naznake nema", kaže Marijana Četojević.

Kada je reč o mogućnosti da se za tunel izdvoji deo novca od prodaje Telekoma, treba podsetiti da je slična priča javnosti servirana pre nekoliko godina, ali da je tada u opciji bio novac od prodaje Naftne industrije Srbije. Od toga nije bilo ništa, a Marijana Četojević napominje da su istraživanja o mogućnosti proboja tunela rađena još sredinom devedesetih godina, te da je pre šest godina to određeno prostornim planom. "Čak je i Fond za kapitalna ulaganja uradio studiju izvodljivosti projekta i pompezno najavio 300 zaposlenih, koji će eto raditi u tri smene, kako bi uspeli na vreme da urade ovakav jedan projekat", kaže poslanica Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine.

Probijanje tunela, koji je deo Master plana održivog razvoja Fruške gore, nije prazna priča, smatra Bojan Pajtić, jer se neki projekti iz tog plana već realizuju. "Pomenuću samo Andrevlje, koje smo pre dve godine potpuno rekonstruisali. To je bila ruina, a danas je jedan od najprestižnijih kongresnih centara u našoj zemlji", kaže pokrajinski premijer.

Izgradnja tunela kroz Frušku goru procenjena je na 38 miliona, a realizacija celog plana za period od 2012. do 2022. godine na 868 miliona evra. (D.S.)

  • @@ Tiberius - @vik

    10.05.2011 11:25
    plitko, plice,...
    "... ako fali projekat uradice se, a da li to moze u tom vremenskom periodu videcemo..." E jesi becar,...
  • Voja

    09.05.2011 21:55
    Ideja se dobro plaća
    @ Vaskez NS. Tačno. Idejna rešenja su kod naših najbolja, ali za njihove džepove. Ne ostaju dužni izvođačima i ne moraju da traže pare za završetak radova.
  • Vaskez NS

    09.05.2011 12:21
    Za ovih 30 godina...Nemci bi izbušili Frušku Goru sa bar dva tunela sa po tri trake u jednom pravcu...Rusi bi srušili po' planine i više ne bi bilo uspona, zastoja i krkljanca zimi...ali ne...kod nas samo "ideji" treba pola veka da "sazri"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti