Bela kuga? Nije ni čudo.

Iako većina gradova brine o trudnicama, omogućavajući im razne popuste i beneficije, u Novom Sadu buduće mame ne mogu da dobiju čak ni besplatnu kartu za autobus.  
Iako većina gradova brine o trudnicama, omogućavajući im razne popuste i beneficije, u Novom Sadu buduće mame ne mogu da dobiju čak ni besplatnu kartu za autobus.

Trudnice u vojvođanskoj prestonici imaju pravo na određene privilegije, ali poučene generalnim stavom institucija, ni ne pokušavaju da ostvare neka od zakonom zagarantovanih prava.

Scena koju smo svi videli mnogo puta. Trudnica sa stomakom do zuba ulazi u prepun autobus, plaća kartu, trpa kusur u džep i hvata se za držač, ni ne pomišljajući da će joj neko od samozvano finih Novosađana ustupiti mesto. Iako u Beogradu i celoj Evropi trudnice imaju pravo na besplatnu kartu za prevoz u toku trajanja drugog stanja, u Novom Sadu nije tako. Kako za 021 kaže portparol Gradskog saobraćajnog preduzeća Milorad Vukašinović, Grad i Upravni odbor ovog preduzeća su odlučili da trudnice nisu kategorija koja je ostvaruje pravo na besplatnu pokaznu.

"Biću savim direktan. Odgovor na vaše pitanje glasi da trudnice na osnovu odluke našeg Upravnog odbora i sadašnjih preporuka našeg osnivača, grada Novog Sada, ne ostvaruju pravo na besplatan prevoz", kaže Vukašinović za 021.

Ono što je, blago rečeno, interesantno, je da se, prema gradskoj odluci, bez karte mogu vozikati saobraćajni, građavinski, komunalni i budžetski inspektori. Isto tako, pravo na besplatnu kartu ostvaruju i osobe obolele od cistične fibroze, bolesti koja izaziva sterilitet i probleme sa unutrašnjim organima, ali ne i trudne sugrađanke. Prema Vukašinovićevim rečima, osobe sa cističnom fibrozom su listi osoba koje ostvaruju pravo na besplatan prevoz dodate skoro.

"Listi osoba koje ostvaruju pravo na besplatnu kartu dodali smo studente sa invaliditetom, osobe obolele od cistične fibroze i raseljena lica starija od 65 godina koja borave na teritoriji Novog Sada", navodi portparol GSP-a.

Briga državnih organa o trudnicama je kudikamo bolja kada je reč o zdravstvenim institucijama. Kako za 021 kaže portparolka Doma zdravlja Tamara Jakonić, čak i žene koje pre trudnoće nisu imale knjižice mogu besplatno da se leče.

"Zakon u Srbiji dozvoljava ženama koje su u drugom stanju da imaju knjižice, bez obzira na to da li su ranije bile osigurane. Dakle, i one koje nisu na spisku osiguranika, imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu", kaže Jakonićeva za 021.

Prema njenim rečima, trudnice besplatno mogu da idu i kod stomatologa, gde plaćaju samo participaciju dok su ginekološki pregledi potpuno besplatni."Trudnice imaju pravo da izaberu svog stomatologa, kod koga će za vreme trajanja drugog stanja plaćati samo participaciju, dok su svi ginekološki pregledi potpuno besplatni", navodi ona.

Jakonićeva naglašava da je Novi Sad jedan od malobrojnih gradova koji ima, takođe besplatne, škole za trudnice u kojima buduće mame mogu da se informišu o svemu vezanom za trudnoću i porođaj. "Svake godine sve više i više Novosađanki se odlučuje da ide na ove kurseve, koji su, naravno, besplatni. Za razliku od drugih gradova, koji većinom i nemaju ovakve škole, mi imamo čak dve, tako da ima mesta za sve zainteresovane sugrađanke", kaže Jakonićeva.

Međutim, sve ove pogodnosti su predviđene zakonima, koji su opet daleko od idealnih. Na primer, država i dalje odbija da ukine PDV na bebi opremu, zbog čega su se buduće mame i razne organizacije bunile.

Neki taksisti su takođe odlučili da izađu u susret mladim mamama. Sva vozila "Crvenog" i "Red" taksija voze sugrađanke sa bebama od Betanije do kućne adrese potpuno besplatno. Kako za 021 kaže direkor ovih udruženja Mile Grandić, ova akcija predstavlja simboličan gest podršci institucije porodice.

"To predstavlja naš skromni doprinos borbi protiv bele kuge u Srbiji. Svaka mama koja izađe iz porodilišta, voziće se sa našim vozilima do kućnog praga bez ikakve nadoknade", kaže Grandić za naš radio.

Ukoliko mame budućih sugrađana misle kako je Novi Sad najgori po pitanju poštovanja majčinstva, ipak nije sve tako crno. Jedino u našem gradu trudnice na nekoliko mesta u gradu mogu da dobiju besplatne kokice. Simpatično, ali bi se Novosađanke sigurno odrekle slanih poslastica ako bi zauzvrat imale neke druge, malo korisnije pogodnosti. (Miodrag Sovilj)

  • andrea

    07.09.2012 15:21
    Dokle ova drzava ide?
    ja sam bila danas izvredjana od strane konduktera zato sto nisam imala kartu jer me je majstor pustio da sednem a da neplatim kartu...A oda je usla kontrola i napala me!!!!
    Jako pezobrazno sa njihove strane :(
    Jako sam ogorcena na gratski prevoz u Novom Sadu!!!
  • Ocekujuci prinovu

    19.05.2011 20:31
    za Maju i njoj slicne
    Uh! Zlo mi je od ovih danasnjih zena poput Vas i Vama slicnih g-djice Majo! Da ne bih ispala neka prosta, neprosvecena i frustrirana domacica (mada nije sramota biti domacica, to je jedan od najtezih i najzahtevnijih poslova verovali Vi ili ne)odmah da se ogradim - dipl. inz. (master), imam ime i mnogo toga sam uradila i spremam se jos da uradim u zivotu! Meni licno, daleko je vaznije to sto sam supruga i majka! Nikad nisam zelela niti zelim danas da budem ista sa muskarcima! Uvek sam bila placena isto ako ne i vise za posao koji sam obavljala! Nikad nisam ni na jednom poslu osecala neku diskriminaciju zato sto sam zensko!Ja jesam zensko! Necu da vozim kran! Hocu da mi se nose teske stvari, da mi pridrzavaju kaput, otvaraju vrata i slicno... Ja se toga ne stidim! Verovatno ce me feministkinje okarekterisati kao izdajicu zenskog roda ali drage moje eministkinje moja baba koja nije bila ravnopravna bila je veci autoritet tako potlacena nego danas ravnopravne zene!Znam da je sad ovo odlutalo od teme ali stvarno se najezim na ljude (i muskarce i zene) koji svoj neuspeh na tom licnom, porodicnom planu maskiraju karijerom i prezirom ovih drugih!
    Jos jednom da ponovim, da utvrdim, dakle niko od nas majki sadasnjih i buducih ne trazi apsolutno nikakve privilegije, trazimo samo osnovna, ljudska zagarantovana prava (koja su u domenu kucnog vaspitanja)! S druge strane, zasto je sramota napraviti neki ustupak trudnoj zeni?
  • Klaudija-mama

    19.05.2011 14:10
    dodatak na tekst
    Bože, čitam ovaj tekst, ispadoh homofobična a ustvari me boli uvo za njih.Ja sam uspešna žena jedne devočice kojoj je samo žao što zbog spomenutih okolnosti nisam rodila i drugo a sad mi je već kasno. A tebi homiću još jedan komentar. Ovog puta hladne glave. Da si zaista gay rođenjem imao bi svo moje poštovanje, ali odlučiti se na to zato što nećeš ženu(kalašturu) i dete (obavezu) malo mi je van pameti. Evo upravo je utrčala moja devojčica kod mene, zagrlila me je i poljubila i čitav svet je moj! Puno pozdrava za sve, ja se više neću izjašnjavati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti