Fotomonografija posvećena jubileju Štranda

Povodom obeležavanja stogodišnjice otvaranja kupališta Štrand, "Gradsko zelenilo" pripremilo je za posetioce fotomonografiju, koja oslikava istorijat najlepše novosadske plaže.  
Povodom obeležavanja stogodišnjice otvaranja kupališta Štrand, "Gradsko zelenilo" pripremilo je za posetioce fotomonografiju, koja oslikava istorijat najlepše novosadske plaže.

Fotomonografija je štampana u 20.000 primeraka, a zainteresovani mogu da je preuzmu na blagajni kupališta.

Portparol "Zelenila" Ivan Nožinić rekao je za Radio 021 da će za nekoliko dana biti distribuirane i lepeze napravljene od tih fotografija. One će biti deljene na isti način i, osim da sačuvaju uspomenu na vreme koje su "štrandaroši" provodili na Dunavu, poslužiti Novosađanima da se rashlade tokom vrelih letnjih dana.

Nožinić je dodao da će vek postojanja Štranda biti obeležen nizom manifestacija, a centralna proslava jubileja zakazana je za 21.jun. Tokom leta biće priređeni programi obeležavanja Dana Dunava, zatim prvi "Turistički izlog", "Vojvodina fest", "CEV bič-volej čelendžer", džet ski prvenstvo "Alpe Adria kup" i niz drugih turnira, koncerti i brojni sadržaji za decu.

Štrand nekad i sad

Iako s početka 20. veka postoje brojni zapisi o mnogim plažama na Dunavu, Štrand je od samog otvaranja, 1911. godine, privlačio brojne posetioce. U početku su se poštovala stroga pravila boravka na plaži, čak se uz ulaznicu dobijao adekvatan kupaći kostim, ali je ovo javno kupalište uvek imalo spasilačku i stražarsku službu, instruktore plivanja, kao i brojne sadržaje za zabavu i rekreaciju građana. Dugi niz godina imućnije Novosađane je od Železničke ulice do Štranda vozio tramvaj "Trčika", dok je većina dolazila peške ili biciklom. Kratko vreme je za prevoz korišćen i dabldeker autobus.

Navike kupača su se vremenom menjale, na izgled Štranda su dobrim delom uticale poplave i požari, ali i danas, posle sto godina, većina Novosađana smatra da leto ne može da prođe bez odlaska na najlepšu plažu na Dunavu.

Štrand danas raspolaže sa sedam hektara zelenih površina i gotovo isto toliko peščanih. Tokom letnjih dana na plaži boravi i do 20.000 posetilaca dnevno, a o njihovom zdravlju i bezbednosti brinu dežurni lekari, spasilačka i redarska služba. Štrandarošima je na raspolaganju više od 800 kabina, kao i brojni ugostiteljski i zabavni sadržaji za sve uzraste.(D.B)

  • NeNe

    10.05.2011 07:31
    Radi li tamo iko išta?
    alo bre, kakvim vi to podacima baratate? vrednujete crte ličnosti koje nemaju veze sa poslom....klijente nazivate ličnim imenima? STRAŠNO....bavite se ljudima koji hoće, mogu i znaju da rade posao koji im je poveren.....
    hajde da se bavimo besposličarima koji su obaveze oslobođeni samim tim što svoj posao NEĆE da rade ILI JE NEKO PREPOZNAO DA NISU U STANJU DA RADE SVOJ POSAO....kod vas izgleda najbolje prođe onaj ko neće i ne zna...oni što se prave da znaju i najglasnije govore o onima koji stvarno znaju po pravilu MORAJU DA BUDU NA ZATEČENIM MESTIMA, vrlo visoko u hijerarhiji...ali pohvala piscima prethodnih komentara....pa vi bar znate da koristite računar?!
  • Bojan

    10.05.2011 05:19
    @Vukajlo
    Onda nemoj da ides kejom , nemoj da ides centrom gde je vrsena racija , nemoj da zivis u novom sadu onda.
  • Gusan

    08.05.2011 19:59
    Man`te pravnicu, nego zavrshavajte taj konkurs za Beer Bar, ojescu se od nervoze. Samo da Perica ne provali da smo ga zaj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti