VIDEO: Milijana Baletić ponovo na RTV-u

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina je u saopštenju izrazila zaprepašćenje što je Radiotelevizija Vojvodine (RTV) emitovala "dokumentarnu emisiju" koju je kao urednik i scenarista potpisala "doajen ratnohuškačkog novinarstva i promoter govora mržnje" Milijana Baletić.

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina je u saopštenju izrazila zaprepašćenje što je Radiotelevizija Vojvodine (RTV) emitovala "dokumentarnu emisiju" koju je kao urednik i scenarista potpisala "doajen ratnohuškačkog novinarstva i promoter govora mržnje" Milijana Baletić.

Tim činom se RTV, koja se finansira od novca građana Vojvodine, ne samo narugala multietničkoj Vojvodini, novinarskoj profesiji i elementarnim moralnim nazorima, već i pljunula na žrtve genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti krvavih ratova iz devedesetih godina, navodi se u saopštenju.

Umesto da se Milijani Baletić i njenim ratnohuškačkim saborcima sudi zbog doprinosa masovnim ubistvima i razaranjima, ona se pojavljuje na RTV sa gotovo jednakom retorikom kao devedesetih godina, vređajući susedne države i narode, saopštila je Građanska Vojvodina.

I novinarska udruženja protestuju

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su skandaloznim pojavljivanje novinarke Milijane Baletić u ulozi autorke i scenaristkinje emisije na Radioteleviziji Vojvodine.

Novinarska udruženja su navela da je autorka emisije "Portret Nikole Kusovca - glancanje mitova", emitovane ove nedelje na RTV, "jedan je od simbola ratnohuškačkog novinarstva 1990-ih godina, govora mržnje, promovisanja nacionalističke ideologije i nepoštovanja osnovnih etičkih standarda".

"Povratak Milijane Baletić u program RTV - javnog servisa koji finansiraju gradjani, smatramo otvorenim šamarom demokratskoj javnosti i dokazom daljeg urušavanja ugleda novinarske profesije, ali i osnovnih moralnih načela", ukazuje se u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV.

Predsednik NUNS Vukašin Obradović podsetio je da je to udruženje 2009. godine podnelo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba i novinara RTV Beograd, RTV Novi Sad, dnevnih listova Politika, Večernje novosti i drugih koji su svojim uticajem i značenjem, kao državna medijska preduzeća, sprovodili ratnohuškačku propagandu 1990-tih godina.

"Mi smatramo da su oni suodgovorni za ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije koja su dovela do ogromnih materijalnih gubitaka i ljudskih žrtava i najstrašnijih ratnih zločina. Ratno izveštavanje Milijana Baletić, sasvim sigurno, potpada u delokrug ove krivične prijave", naveo je Obradović.

Predsenik NDNV Dinko Gruhonjić zapitao je da li je pojavljivanje Milijane Baletić u ulozi autorke i scenaristkinje RTV "poruka da ratni huškači neće odgovarati za svoje delovanje već će, naprotiv, za to biti nagrađeni".

NUNS i NDNV pozvali su Tužilaštvo za ratne zločine da zbog ovakvih primera ubrza rad na prijavi koju je NUNS podneo protiv državnih medija i da izvesti javnost o saznanjima do kojih je došlo.

  • @021

    13.05.2011 11:42
    e-misija

    Iz prilozenog smo videli kako ne treba voditi emisiju. Imate li da "okacite" neki pozitivivan primer. Mozda neki od intervijua/dijaloga koji je vodio profesor DG. Bez toga ispada da ste samo zlonamerni ili sracunati.
  • vlado

    13.05.2011 09:56
    mozak u on modus
    vlado identifikacija sa kolektivnim ludilom cini i tebe ludim, malo pripazi na zdravlje uma, pokusaj da realiziras licna postignuca ali nemoj se ni sa njima potpuno poistovjecivati... budi pametan, ostani slobodan, misli...niko ti ne moze pomoci nego ti sam sebi.No sta bi sa pacijentkinjom koja je umrla zbog odbijene lekarske pomoci???
  • 12.05.2011 19:40
    @Vlada
    A s kim se ti poistovecujes? Sa ustasama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti