Obećavaju kanalizaciju, bliže se izbori

Iako se priča o izgradnji kanalizacione mreže redovno pokreće pred lokalne izbore, oko 40 odsto područja Novog Sada i dalje nema kanalizaciju.

Iako se priča o izgradnji kanalizacione mreže redovno pokreće pred lokalne izbore, oko 40 odsto područja Novog Sada i dalje nema kanalizaciju.

Arheološka nalazišta, nerešeni imovinsko-pravni odnosi ili klizišta, samo su neki od problema za koje vlasti tvrde da koče izgradnju kanalizacije.

Gradonačelnik Igor Pavličić kaže da će se raditi više nego ikad, a kao potvrdu tome navodi da su se gradske vlasti pre godinu dana odlučile da urade projekte za kanalizaciju za sva prigradska naselja.

Milijardu dinara za radove

"Projekti se završavaju u maju mesecu. U principu ćemo gledati da to bude teritorijalno ravnomerno i da se radi gde ima veći broj stanovnika. Sajlovo, Adice, to su delovi koji su najurgentniji", kaže gradonačelnik i dodaje da će se raditi i na Klisi, te u skoro svim prigradskim naseljima, kao i da će za izgradnju biti potrošeno milijardu dinara, za koje će se Grad zadužiti. "Dužni metar je oko 10.000 dinara, što znači da će se jako puno uraditi", kaže Pavličić. Gde tačno, koliko i do kada, trebalo bi da bude poznato uskoro.

Uz gradske vlasti, u izgradnju kanalizacione mreže na području Novog Sada ulagaće i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine. Ipak, kako se vidi iz dopisa koji je iz Fonda upućen Radiju 021, malo šta će od onog što oni finansiraju biti završeno u ovoj godini. I dok će na Čeneju izgradnja početi, a u Kovilju biti nastavljena u ovoj godini, Kisač i Budisava bi na red trebalo da dođu naredne.

Santovac: Nemaju ni toliko projekata, ni toliko para

Poslanik opozicione Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine, Saša Santovac, kaže za Radio 021 da je odluka pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, koja bi trebalo da da pokriće za izgradnju kanalizacije u prigradskim naseljima, odavno donesena, ali da se s izgradnjom još nije krenulo. "Činjenično je stanje da nedostaje određena projektna dokumentacija. Definitivno sredstva u Fondu ne postoje u tolikom iznosu, koliko je obećano i koliko se planira da se izvede", objašnjava Santovac.

On dodaje da vojvođanski Fond za kapitalna ulaganja duguje mnogim izvođačima radova, ali da Demokratskoj stranci i njenim koalicionim partnerima to neće smetati da u predizbornoj kampanji bar negde započnu posao. "Mogućnost za realizaciju izuzetno je mala. Ako se bude krenulo, uradiće se manji deo, a ostatak će ostati za neki naredni period, možda za neke naredne izbore, kada će se opet pričati o izgradnji kanalizacije", kaže Santovac.

Građanima dosta obećanja

Da pokrajinska i gradska vlast priču o izgradnji kanalizacije koriste prvenstveno za prikupljanje glasova i ostanak na vlasti, potvrđuju i meštani Kisača s kojima smo razgovarali, a koji problem s nedostatkom kanalizacije dele s mnogim drugim stanovnicima prigradskih naselja.

"Kada dođe neki predstavnik (vlasti) u Kisač, kao gradonačelnik, ne dođe na pijacu, na ulice, da pita običnog čoveka – kako se ti osećaš, kakav problem imaš. Oni dođu u mesnu zajednicu, pojedu slovačkog kulena, naprave neku sitnicu da bi sakupili glasače i doviđenja iduće četiri godine. E ne može ljudi ovako. Dogorelo je svima do noktiju. Nema više i zdravo", kaže jedan od meštana Kisača s kojima smo razgovarali. (Dejan Stojičić)

  • ja-sremac

    16.05.2011 12:11
    sremac
    ja sam običan radnik koji ćuti i radi i nikog nisam zaposlio a ni cinkario ,a za pre si propustio da objasniš samo sadašnjost.
  • Сремац

    11.05.2011 13:36
    Одговор цинкарошу
    "ЈА" Да у праву си ја сам незадовољан радник Водовода из САДАШЊОСТИ,а ти си вероватно један од директорових цинкароша, који имаш инжењерску плату.Запослио си и жену,кума,комшије,али после избора ТВОЈА ДЕЛАТНОСТ СЕ ГАСИ и у Водоводу ће се поново ценити и уважавати инжењери,мајстори,економисти - добри људи,који сад ћуте, раде и памте.
  • Kisac

    10.05.2011 22:33
    Kanalizacija
    Ko mi obeca sto pre kanalizaciju, za toga glasam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti