Kako naglašava, izlaganje može da doprinese povećanju kolektivnog imuniteta, ali je i dalje neophodno sprovesti detaljna istraživanja o prokuženosti i efektima mera, ali i apelovati na redovno održavanje higijene, bez obzira na to da li vlada epidemija zarazne bolesti ili ne.
Ona je u radijskom specijalu za 021 pojasnila zbog čega je od početka vanrednog stanja i proglašenja epidemije kovid-19 bitno pridržavanje mera - upotrebu asepsola, zaštitne opreme, čišćenje brava, rukohvata, ulaza, upotrebu dezobarijera, ali pre svega, često pranje ruku.
"Tim načinima i kontaktima se najčešće prenose bilo koji mikroorganizmi, pa i sam virus koji je aktuelan uzročnik pandemije. Ako ne održavate higijenu ruku, putem sluzokože se prenose mikroorganizmi do našeg organizma. Ukoliko nekoliko pored vas kija, kašlje i ukoliko se nađete u tom momentu njegovog udaha, vi ćete najlakše respiratornim putem uneti taj mikroorganizam. Međutim ukoliko virus padne na neku površinu i zaostane, a vi nakon toga ne operete ruke ili ne koristite rukavice, tada postoji rizik prenosa mikroorganizama. Kvake i drugi elementi su kritične tačke u domovima i radnom prostoru i poznata su po prenosu mikroorganizama", pojašnjava dr Bijelović, specijalista higijene.
Kada kontrolišete sanitarno-higijenske uslove u nekim objektima, kaže dr Bijelović, onda uvek kontrolišete kvake na ulaznim vratima, radne površine - stolove, ako ste u kancelariji, onda se uzimaju brisevi sa miša, tastature, telefona, hemijskih olovaka, makaza... S druge strane, u zdravstvenim ustanovama se kontrolišu radni stolovi, okolina kreveta, kvake na vratima u bolesničkim sobama, dok se u vrtićima pregledaju podovi na kojima se deca najčešće igraju.
"Zbog toga je neophodno ta mesta i dalje redovno održavati, kontrolisati, prebrisati, dezinfikovati. Možda ne tako često kao do sada, ali jednom na dan u svim kolektivnim uslovima i to naročito sada, kad je ukinuto vanredno stanje i kad se svi zaposleni vraćaju na svoja radna mesta. Kada govorimo o prostoru u kome živimo, ostala su ista pravila u smislu toga da kada ulazite u svoj stan, garderobu koju ste nosili na radnom mestu trebalo bi da skinete sa sebe - ali to je priča koja je generalna priča i uvek bi trebalo da postoji pravilo da garderobu koju nosite napolju skidate i u kućnim uslovima nosite garderobu koja je tome namenjena", navodi naša sagovornica iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Na taj način se sprečava unos prašine i mikroorganizama koje se za nju vežu, što je naročito bitno sada kad počinje sezona alergija i potrebno je izbeći alergene što je više moguće.
Delovi u kojima se mora najčešće održavati higijena su kupatila i kuhinje, napominje dr Bijelović.
"Tu imate povećanu vlažnost i neophodno je da ih redovno čistite i dezinfikujete. Niko ne brani nikome da kupatila i kuhinje održavate postojećim sredstvima koje kupujemo na tržištu, a treba obratiti pažnju da ukoliko koristite bilo kakve hlorne preparate, domestos ili koje god kupujete, vodite računa da koristite masku i rukavice i da obavezno provetrite prostoriju jer može doći do nekog akcidenta/trovanja. Aktivne supstance isparavaju i mogu naneti zlo organizmu. Kupatila i dalje možemo održavati domestosom, možete sa alkoholom prebrisavati daske na ve-ce šolji ili neke površine u kupatilu koje najčešće dodirujete, poput kvaka i vrata, neka mesta gde kačite peškire. Kupatila kad očistite, trebalo bi da ih provetrite po mogućnosti prirodnim putem, a ako ne postoji mogućnost, onda veštačkim putem. Kuhinja se prvo pere vodom i deterdžentom, to su prva i osnovna sredstva pranja i nakon toga se prebriše dezinfekcionim sredstvom. Postoje priče da se iza dezinfekcionog sredstva treba opet sve prebrisati, međutim pravilo je da se nakon upotrebe dezinfekcionog sredstva ostavi da se osuši i nema brisanja kako bi to sredstvo moglo da odradi svoj posao i uništi to što treba. On će ispariti i zato je potrebno provetriti prostoriju", naglašava naša sagovornica u radijskom specijalu o kovid-19.

Ljudi treba da imaju generalnu svest o držanju distance, iako su mere popuštene i situacija se polako normalizuje, stava je dr Bijelović.
"Ako imate slab imunitet ili pridruženja oboljenja, bolest se može javiti. S druge strane, može da prođe potpuno asimptomatski, može se desiti scenario koji se dešava s bilo kojim virusnim infekcijama. Mislim da ljudi treba da imaju svest da se drže na distanci - ne možete nikome zabraniti da sedne u kafić, ali ukoliko je moguće, da drži distancu, da sami mi povedemo računa jer ne možete to tražiti ni od vlasnika kafića i restorana. Distanciranje treba da nam ostane kao trajna navika i prosto da imamo svi prostor oko sebe u koji ne dozvoljavamo druge da nam priđu. Mislim da tu ličnu privatnost treba ispoštovati koja je bitna ne samo sa te socijalne strane, već i u ovom momentu širenja moguće infekcije. Kad se otvore noćni klubovi, širenje infekcije, bilo koje je neminovno i to će se desiti, vi ne možete sprečiti ljude da izbegavaju bliske kontakte, ali rizik uvek postoji", apeluje naša sagovornica.
Na pitanje 021 koje lične utiske ima iz iskustva borbe protiv kovid19 u Srbiji i u svetu, dr Sanja Bijelović kaže da se nada da je cela neprijatnost bila dovoljna da građani shvate da moraju da održavaju higijenu.
"Mi smo svi naučeni šta to znači, ali prosto moramo savladati da održavanje higijene lične i prostora jeste deo svakodnevnice. Sledeće što sam lično doživela i shvatila je da zdravstveni sistem zemlje mora da se jača i uvek da bude na nivou države da bi mogao da odreaguje. Mislim da je sad prepoznat njegov značaj i da treba u njega još više uložiti. Meni lično se dopada što su ljudi prihvatili ove mere. U početku nužno panično, ali sada već svesno shvataju da moraju da obavljaju dezinfekciju, da moraju da vode računa o higijeni ruku. Najviše mi se sviđa što se u svim prodajnim objektima u kojima se prodaje hrana, ona pakuje posebno, pogotovo hleb koji se pakuje u posebnoj kesi i sa stručne strane bih jako volela da tako i ostane i da svaka namirnica koja se kupuje kao gotova, koja nije upakovana hrana, bude upakovana adekvatno", navodi, između ostalog, prof. dr Sanja Bijelović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
Stavove naših stručnih sagovornika u celini možete da poslušate u radijskoj emisiji u produkciji 021.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 5
Dragana
Sotir Milivojević
Pozdrav za sve misleće ljude.
bora
kontejnerima.Obratite paznju na rad partijskih drugova.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar