Otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas 78. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, poručivši da je poljoprivreda jedna od grana privrede na kojima će Srbija u budućnosti zasnivati svoj ekonomski razvoj, čemu pogoduje i očekivani nastavak rasta cena hrane na svetskom tržištu.
Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas 78. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, poručivši da je poljoprivreda jedna od grana privrede na kojima će Srbija u budućnosti zasnivati svoj ekonomski razvoj, čemu pogoduje i očekivani nastavak rasta cena hrane na svetskom tržištu.

"Uveren sam da je snažno opredeljenje Srbije da razvije potencijale poljoprivrede i agrarne industrije - ti sektori mogu da apsorbuju velike tehnološke viškove i doprinesu povećanju zaposlenosti", rekao je Tadić i istakao da su investicije u agrar sve isplativije.

Srbija, međutim, ne može samostalno iz budžetskog razdela namenjenog agraru da finansira razvoj poljoprivrede, i zato joj je, rekao je Tadić, potrebna saradnja sa poslovnim bankama, stranim donatorima i finansijskim institucijama.

Tadić je upozorio da rast cena hrane, pored toga što otvara šanse srpskoj poljoprivredi, pred vladu stavlja i izazov koji se sastoji u neophodnosti da se očuva standard građana. Da bi se budući ekonomski razvoj mogao zasnivati na poljoprivredi, potrebno je, prema Tadićevim rečima, promeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje, koja je sada vezana pretežno za žitarice, a potrebno je u znatnoj meri povećati proizvodnju u stočarstvu.

Predsednik Srbije je poljoprivrednicima i preduzećima u oblasti agrara čestitao na velikom rastu izvoza poljoprivrednih proizvoda u prvim mesecima ove godine, što je doprinelo smanjenju trgovinskog deficita. Srbija zato, prema njegovim rečima, čini veliki napor da se probije na druga tržišta i obezbedi plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda u inostranstvu.

Predsednik Tadić je pozdravio veliki broj ministara poljoprivrede koji su u poseti sajmu, pre svih ministra Portugala, države koja je ove godine partner novosadskog sajma poljoprivrede.

Saradnja sa Portugalijom

Ministar poljoprivrede Portugala, Antonio Serano, rekao je da Srbija i Portugal, i pored institucionalizovanja saradnje nizom sporazuma, imaju još mnogo toga da saznaju jedna o drugoj i unaprede odnose.

Serano je kazao da će Portugal na novosadskom sajmu biti prisutan sa najvećim štandom koji je ikada postavio na nekoj poljoprivrednoj sajamskoj manifestaciji, i dodao da, kao i Srbija, njegova država teži povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda, pre svega vina, voća i paradajza. Ministar Serano se osvrnuo i na politički aspekt srpsko-portugalske saradnje, poručivši da u procesu evrointegracija Beograd ima punu podršku vlade u Lisabonu. "Portugalska vlada veruje da se EU obogaćuje proširivanjem, dakle možete računati na portugalsku podršku iskustvo i znanje u procesu pridruživanja EU", kazao je Serano.

Na novosadskom poljoprivrednom sajmu ove godine učestvuje više od 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja, a otvaranju su prisustvovali ministri poljoprivrede iz 18 država. Na sajmu će biti održano šest nacionalnih izložbi, a posebno mesto zauzeće Portugalija, koja je ove godine izabrana za zemlju partnera poljoprivrednog sajma, preuzevši tu ulogu od Mađarske.

Najveći sajam u jugoistočnoj Evropi

Na poljoprivrednom sajmu, najvećoj manifestaciji te vrste u jugoistočnoj Evropi, od danas do 21. maja biće predstavljeni najznačajniji domaći i svetski potencijali i dostignuća u poljoprivredi, agroindustriji i drugim srodnim oblastima.

Na Novosadskom sajmu, tradicionalnom domaćinu jedne od najvećih sajamskih priredbi u evropskoj poljoprivredi, uz mnogobrojne izlagače iz Srbije direktno će nastupiti i kompanije iz više od 20 zemalja sveta, a svoje proizvode i mogućnosti predstaviće još 35 država, preko svojih ovdašnjih zastupništava. Kako je ranije najavljeno, u halama i na otvorenim prostorima te sajamske kuće nastupiće više od 1.500 domaćih i stranih izlagača, koji će predstaviti najsavremenije trendove u proizvodnji hrane, poljoprivrednu mehanizaciju, opremu za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju savremene poljoprivredne mehanizacije kao i stočarstvu, tako da će na Nacionalnoj izložbi stoke, manifestaciji pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, biti prikazano oko 5.000 živih eksponata. Prvi put će na Poljoprivrednom sajmu biti organizovana Izložba organske hrane, a značajna pažnja biće posvećena i organizovanom nastupu zadruga, radi promocije njihovog zajedničkog nastupa na tržištu i traganja za zajedničkim modelom opstanka i razvoja sela Srbije.

U okviru veoma bogatog osmodnevnog programa poslovnih i stručnih aktivnosti značajnu pažnju naših poljoprivrednika privući će aktivnosti resornog ministarstva, koje je najavilo intenzivne konsultacije sa proizvođačima, povodom predstojećih mera Vlade Srbije, koje bi trebalo da doprinesu razvoju i boljem položaju u prvom redu stočarske ali i ukupne domaće poljoprivredne proizvodnje.

Zemlja partner 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Portugalija, koja će proizvodnju povrća, hortikulturnih proizvoda, vina, voća i mleka predstaviti na oko 700 kvadratnih metara sajamskog prostora u Hali 1. Za posetioce Poljoprivrednog sajma pripremljeni su i mnogobrojni prateći i zabavni programi a najsrećniji kupac ulaznice će, kao i prethodnih godina, u poklon igri dobiti traktor "belarus 320", dar novosadske "Agropanonke MTZ Finke".

Pojedinačne ulaznice koštaju 500 dinara, za organizovane kolektivne posete 350 a penzioneri i deca od sedam do 12 godina ulaz na Novosadski sajam plaćaće 200 dinara.

 

  • Lokalac

    20.05.2011 11:08
    Ovo je pravi srpski marketing

    Pitanje za menadžment Novosadskog sajma:
    Da li pošteno da se na Poljoprivrednom sajmu nagrade posetiocima izvlače 20.05 a sajam traje i sutra 21.05.?Znači posetioci koji dodju u subotu i kupe inače preskupu kartu neće imati makar šansu kao i drugi pre njih da osvoje traktor.Ovo možda ne interesuje one koji imaju besplatne karte ali jako interesuje one koji su paori pa dodju na sajam da vide ono što ne mogu da kupe ali makar imaju nadu da će dobiti traktor.Pitao sam to i gdju u službi marketinga Sajma na šta mi je pored ostalog odgovorila:"Pa ne dolazite na sajam valda zbog nagrade" .Toliko o evropskom marketingu od strane dobro plaćenih zaposlenih na sajmu.
  • srdjan

    16.05.2011 13:47
    Prazan sajam da ne može biti prazniji....a nekad je bilo baš kao što je Vukajlo opisao. Jedared smo se kao klinci (mislim 1983 ili 84)tako prejeli nekog sladoleda iz Australije da mi posle 2 meseca nije pao sladoled na pamet.
  • OKI

    16.05.2011 12:24
    A na sajmu - tuga.Ulaz 500 dinara. Poluprazan sajam , nikad manje izlagača , skoro da vise ima standova sa pljeskavicama nego izlagača.Ako je ovo najveći te vrste onda jadna ta poljoprivreda... sto rece Vukajlo nekad je to bio pravi sajam. Nikad nisam bio na Rumskom vašaru , ali kako pričaju ne bi me čudilo da je i on veći od ovog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti