Grafiti mržnje najviše usmereni ka LGBT populaciji

Na području Novog Sada pronađeno je i fotografisano 224 grafita mržnje, pri čemu je više od polovine usmereno ka LGBT populaciji.
Na području Novog Sada pronađeno je i fotografisano 224 grafita mržnje, pri čemu je više od polovine usmereno ka LGBT populaciji. Najviše grafita je na Satelitu, Detelinari, Novom naselju i Banatiću, pokazuju podaci istraživanja sprovedenog u sklopu kampanje "Mapiranje grafita mržnje u Novom Sadu", povodom 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov uverena je da bi zbog broja slučajeva ovakvog nasilja nadležne institucije svakodnevno mogle da reaguju, ali to se ne događa jer pripadnici LGBT populacije često ne žele da prijave zlostavljanje. "Pripadnici LGBT populacije ne traže zaštitu jer nemaju poverenja u institucije. Veliki broj njih je nevidljiv i krije svoj identitet u strahu od nasilja i u najbližem okruženju i u javnosti", istakla je Todorov.

Ona je pozdravila aktivnosti države da, kroz zakone o zabrani diskriminacije, radu, javnom informisanju i druge akte, podrži i zaštiti prava LGBT populacije, a da počinioce i podstrekače govora mržnje adekvatno kazni.

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački napominje da Srbija prvi put ove godine obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. "Namera je da se ukaže na nužnost reagovanja države u smanjenju zabrinjavajućeg nivoa homofobije. Posebno je to potrebno u Pokrajini i Gradu koji proklamuju duh tolerancije i bogatstvo različitosti", kaže Šijački. Dodaje da je internacionalna kampanja ove godine povezana sa religijama, a ideja je da se verske vođe izjasne o tome šta  misle o homofobiji i da li odobravaju nasilje prema LGBT. (D.B)

  • Piplfoks

    19.05.2011 09:26
    Uh, već sam se malo zabrinuo - prošlo već tri dana, a nema ni jednog polupismenog, paranoičnog i zatucanog komentara da nam objasni kako je sve to stiglo sa "Zapada", magične zemlje bluda i povarenosti, čiji je jedini cilj da upropasti majčicu nam Srbiju. Hvala 'Sremac', sad znam da je sve u redu.
  • Сремац

    19.05.2011 08:41
    ЛЕПОТЕ ЗАПАДА
    Све те "лепоте" од графита,геј и лезбо покрета,дроге,брзе хране,неукуса,шунда,невладиних организација - је дошло СА ЗАПАДА,а ми још нисмо ни осетили све "лепоте"запада.
  • 19.05.2011 05:27
    Bogatstvo različitosti? Nije svaka razlicitost dobra da bi se prograsila bogatstvom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti