Napuštena beba danas traži roditelje

U prvim danima juna, pre skoro 31 godinu, u jednoj zgradi u centru Novog Sada, pronađena je napuštena beba.
U prvim danima juna, pre skoro 31 godinu, u jednoj zgradi u centru Novog Sada, pronađena je napuštena beba.

Dečak je tada odnesen u novosadsku Dečiju bonicu, potom u beogradski Centar za zaštitu odojčadi i dece u Zvečanskoj ulici, nakon čega je usvojen. Kako je tek nedavno saznao za usvojenje, a iz raspoloživih podataka ne može da dođe do bioloških roditelja, ovaj, danas odrastao čovek, Radiju 021 se obratio za pomoć.

Da je usvojen, naš sagovornik saznao je tek pre nekoliko meseci i to tako što je pročitao pismo koje su mu usvojitelji napisali. U tom momentu, šok je bio neizbežan. "Ne mogu opisati kako sam se u tom trenutku osećao. Tu su bile neke informacije koje čitam, ali imao sam utisak kao da je reč o nekoj drugoj osobi. Tek na kraju pisma, meni je bilo jasno da sam to ja u pitanju", kaže naš sagovornik.

Iako se život nastavlja svojim tokom, pitanja o svom poreklu, našeg sagovornika ne prestaju da muče. Na njih odgovore nije mogao da dobije uz pomoć državnih institucija, jer je napušten. Podataka o biološkim roditeljima nema, a policija ih nije pronašla.

Desetak dece godišnje bude usvojeno u Novom Sadu

Godišnje u Novom Sadu bude usvojeno desetak dece, među kojima je malo onih čiji biološki roditelji nisu poznati. Zakonom je propisana obaveza usvojitelja da detetu saopšte istinu o usvojenju, na primeren način. Socijalna radnica novosadskog Centra za socijalni rad, Vesna Aničić, kaže za Radio 021 da sa pričom o usvojenju, treba početi u što ranijem uzrastu.

"Nekada dete samo inicira priču, pa pita – mama, da li si ti mene nosila u stomaku. To je pogodan momenat da majka kaže – ne, nisam te nosila u stomaku. Obično naši usvojitelji kažu – nisam te rodila u stomaku, rodila sam te u srcu; jedna druga žena te je rodila u stomaku, a ja sam te rodila u srcu", navodi primer naša sagovornica iz Centra za socijalni rad.

Usvojitelji treba da podrže decu u potrazi za roditeljima

Ulaskom u adolescentni period, kada inače svaka mlada osoba ima potrebu da formira svoj lični identitet, pitanja o usvojenju mogu biti ponovo aktuelna. Naš Porodični zakon svakoj mladoj osobi s navršnih 15 godina, daje pravo da zatraži da upozna svoje biološke roditelje i tada je najbolje otići u Centar za socijalni rad. Usvojitelji u takvim slučajevima, ne bi trebalo da se osećaju ugroženo, smatra Vesna Aničić: "Ako dete kaže svojim roditeljima da bi volelo da vidi ženu koja ga je rodila, bilo bi idealno kada bi ono imalo njihovu podršku".

Pravo na upoznavanje bioloških roditelja može biti ograničeno ukoliko Centar za socijalni rad proceni da je to u interesu deteta, odnosno da određenim saznanjima može biti povređeno. Češće je do bioloških roditelja teže doći zbog preseljenja, promene imena, a dešava se i da oni to ne žele. Ipak, Vesna Aničić kaže da je malo onih koji se Centru za socijalni rad obraćaju tragajući za svojim poreklom: "Moram da kažem nešto što zakon možda nije dorekao. Jeste da postoji obaveza usvojitelja da oni saopšte istinu o usvojenju, ali ne postoji ni jedan način da Centar ili bilo koji drugi organ, provere da li je to usvojitelj uradio".

U konkretnom slučaju jeste, ali sa velikim zakašnjenjem. U nadi da će upoznati svoje biološke roditelje ili da će saznati bar nešto više o svom poreklu, naš sagovornik, koji je napušten pre 31 godinu, obratio nam se za pomoć.

Ne krivi biološke roditelje zato što je napušten

"Želim da nađem svoj mir. Da znam ko su ti ljud, zbog čega je to bilo tako. Ja se nikako ne ljutim na njih, jer sigurno je postojao neki veliki razlog, pa da su tako odlučili. Milsim da to nije laka stvar za bilo koju majku, da na taj način reši problem. Možda je bila premlada, u nekoj teškoj situaciji, pa je tako odlučila. Ali nadam se da ću naći odgovore na hiljadu pitanja koja me muče, od kada sam saznao za usvojenje", kaže naš sagovornik.  

U slučaju da bilo ko ima saznanja o bebi koja je pre skoro 31 godinu ostavljena u jednoj zgradi u centru Novog Sada, može se javiti Radiju 021 putem telefona na broj: 421-216. (Dejan Stojičić)

  • 02.05.2014 20:38
    irena
    ja mislim da bi deca koja su usvojena trebali da znaju ko su bioloski roditelji puno dece je oteto od roditelja pogledajte na fb bitku za nestale bebe i bice vam sve jasno
  • Constantin

    22.06.2011 10:04
    NESTALI - POMOĆ U TRAŽENJU OBITELJI I PRIJATELJA
    Ako ste izgubili kontakt sa dragom osobom ili tražite člana porodice, prijatelja ili staru ljubav, a ne znate kako da ih pronađete ili kako da pomognete nekome u potrazi, javite nam se. Naš televizijski serijal koji uskoro počinje pomoći će Vam da se ponovo sastanete sa onima koji Vam nedostaju i koje tražite.
    Za sve dodatne informacije i Vaše prijave pozovite broj +381 60 2060233 ili pošaljite mejl na missing@constantin-entertainment.rs
  • 20.05.2011 00:37
    Napustena bebo, nadji roditelje, odnosno mamu i tatu koji su imali seksualni odnos i time je tvoja mama tebe rodila. A zasto te nisu ni otac ni majka u tom seksualnom cinu zeli da te prihvate kao svoje celjade? Pitaj ih zato si im nezeljeno dete! I onda, obrati se onima kojii te vole sve ove godine (kai
    usojeno celjade)iako im nisi genetski dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti