Novosadskim poslanicima iz budžeta 95 miliona za zarade i troškove, nedostaju podaci za Maju Gojković

Za plate i troškove poslanika u Skupštini Srbije, koji imaju prebivalište u Novom Sadu, u periodu od 2016. do kraja 2019. godine, iz budžeta je isplaćeno više od 95 miliona dinara.
Novosadskim poslanicima iz budžeta 95 miliona za zarade i troškove, nedostaju podaci za Maju Gojković
Foto: 021.rs
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je bazu podataka u kojoj se nalaze podaci o troškovima za 402 poslanika u Skupštini Srbije. Među njima su i 22 poslanika koji su prijavili prebivalište u Novom Sadu. Tako se može videti kolike su plate novosadski poslanici dobijali, ali i da su neki od njih od države dobili novac i zbog toga što ih je poslanički posao odvojio od porodice. 
 
Da bi dobili podatke o troškovima poslanika od 2016. pa sve do kraja 2019. godine, novinari CINS-a su vodili sedmomesečnu borbu da od Skupštine Srbije dobiju tražene podatke. Na kraju su podaci stigli, ali među njima nije bilo informacija o troškovima predsednice Narodne skupštine, i osobe koja bi Novosađanima bila možda i najzanimljivija, bivše gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković. I dok se čekaju podaci o njenim troškovima, nezvanično se zna da joj je iz budžeta isplaćen novac za smeštaj u Beogradu u 2016. godini.
 
Ukupno za plate i troškove svih narodnih poslanika je isplaćeno 1,4 milijarde dinara. U nastavku vam donosimo pregled troškova novosadskih poslanika, a troškovi plata, poslaničkih dodataka, korišćenje sopstvenog vozila i naknade za odvojen život od porodice izražene su u neto vrednosti.
 
Milorad Mijatović
 
Kadar stranke Rasima Ljajića, Milorad Mijatović, novosadski je poslanik koji je najviše koštao budžet - više od 9,8 miliona dinara. On je treći po visini troškova među svim poslanicima u Narodnoj skupštini. Ovaj 73-ogodišnji predsednik poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije bio je na listi SNS-a na izborima 2016. godine. Za platu ovog doktora matematičkih nauka je isplaćeno 3,8 miliona dinara, a uz to je imao i poslanički dodatak od 1,3 miliona. 
 
Mijatović je član Odbora za spoljne poslove, kao i član delegacije u Interparlamentarnoj uniji i nalazi se u grupama prijateljstva sa nekoliko država, te su njegova službena putovanja u inostranstvu građani platili više od 2,9 miliona dinara. Za korišćenje sopstvenog vozila iz budžeta mu je refundirano 1,7 miliona dinara.
 
 
 Foto: Printscreen
 
Gordana Čomić
 
Gordana Čomić je poslanica koja je, uz naprednjaka Dragana Šormaza, učestvovala i na samom predstavljanju baze podataka i tom prilikom je rekla da bi javnost trebalo da zna za svaki dinar koji iz budžeta dobije bilo koji funkcioner. Čomić je među 10 poslanika koji su bili najveći trošak za budžet od 2016. godine, a njeni prevazilaze 8,7 miliona dinara. 
 
Ova bivša poslanica Demokratske stranke članica je nekoliko skupštinskih odbora i delegacija, od 2016. do kraja 2019. godine primila je više od 4,3 miliona dinara na konto plate, a sledovao joj je i poslanički dodatak od 1,3 miliona. Za službena putovanja Gordane Čomić je iz budžeta izdvojeno gotovo 1,5 miliona dinara, koliko je izdvojeno i za pokrivanje putnih troškova odlaska na skupštinski posao. Čomić je rekla da je u Beograd zbog skupštinskih obaveza često voze deca, jer ona nikada nije umela da vozi, a da se pri povratku uglavnom vraća autobusom ili sa nekim od kolega. 
 
Biljana Pantić Pilja
 
Advokatica Biljana Pantić Pilja je kadar naprednjaka iz Novog Sada sa najvišim troškovima - 8,1 milion dinara. Pantić Pilja je zamenica predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, članica je i Odbora za evropske integracije i Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. 
 
Njena neto plata za četiri godine prevazilazi četiri miliona, a uz to joj je sledovao i poslanički dodatak od 1,3 miliona. Ona je poslanica iz Novog Sada na čija je službena putovanja u inostranstvo najviše potrošeno - 3,3 miliona dinara. Korišćenje svog prevoza joj je refundirano sa 681.000 dinara.
 
Aleksandra Jerkov
 
Za angažman u Skupštini Srbije nekadašnje predsednice novosadskog parlamenta Aleksandre Jerkov iz budžeta je izdvojeno 7,4 miliona dinara. 
 
Jerkov je članica nekoliko odbora i delegacije u Interparlamentarnoj uniji, a za platu joj je tokom četiri godine isplaćeno ukupno 3,5 miliona, uz 1,3 miliona dinara poslaničkog dodatka. Putovala je i članica poslaničke grupe demokrata, pa je tako budžet "olakšan" za nešto više od milion dinara za pokrivanje troškova službenih putovanja, dok joj je nadoknađeno korišćenje sopstvenog prevoza u visini od 1,5 miliona dinara.
 
  
 
Momo Čolaković
 
Za platu, dodatke, prevoz i putovanja ovog ekonomiste, bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije, isplaćeno je više od 6,9 miliona dinara. Na konto plate kadra PUPS-a je otišlo 3,5 miliona dinara, a tu je i dodatak od 1,3 miliona. Za korišćenje prevoza tokom četiri godine Čolakoviću je isplaćeno više od 1,7 miliona dinara, a za trošak parkinga još 6.750 dinara. 
 
Ovaj 80-ogodišnjak je šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, a na njegova službena putovanja potrošeno je 250.000 dinara. 
 
Nenad Čanak
 
Cena četvorogodišnjeg poslaničkog angažmana predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka je nešto više od 6,8 miliona dinara. Ekonomista sa muzičkim i marketinškim iskustvom za četiri godine primio je neto platu od 3,9 miliona dinara, uz 1,3 miliona dinara dodatka. 
 
Predsednik Odbora za evropske integracije (i član još nekoliko skupštinski odbora) mogao je da bira da li će na posao da dolazi automobilom marke "jeep wrangler" ili će da iskoristi marku "škoda superb", pa mu je za korišćenje prevoza isplaćeno 384.000 dinara. Za službena putovanja u inostranstvo Nenada Čanka iz budžeta je izdvojeno 1,1 milion dinara.
 
Goran Čabradi
 
Predsednik Zelene stranke je jedini poslanik iz Novog Sada kojem je plaćen smeštaj u Beogradu i koji je dobio naknadu za odvojen život od porodice. Troškovi smeštaja u Beogradu za ovog magistra zaštite životne sredine iznosili su 1,3 miliona dinara, a na ime naknade za odvojen život od porodice plaćeno je 740.000 dinara. 
 
Za četiri godine troškovi iz budžeta za Čabradija su iznosili ukupno 6,3 miliona dinara. Međutim, Čabradi nije zagađivao okolinu stalnim korišćenjem prevoza za odlazak u Beograd, pa su troškovi prevoza nešto viši od 85.000 dinara.
 
 
 Foto: Printscreen
 
Vladimir Đurić
 
Vladimir Đurić je svoj poslanički mandat 2016. godine započeo kao poslanik Dosta je bilo, da bi u 2019. postao deo Stranke moderne Srbije. Bez obzira na to, njegov poslanički angažman je građane koštao 6,2 miliona dinara. 
 
Ovaj inženjer mašinstva je član ili je zamenik člana 12 skupštinskih odbora. Na njegovu platu je "otišlo" 2,6 miliona dinara, a uz to je dobio poslanički dodatak od 1,2 miliona dinara. Više od dodatka građane je koštalo korišćenje prevoza, koji je ovom poslaniku refundiran u iznosu od 1,4 miliona dinara.
 
Nada Lazić
 
Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić "opteretila" je budžet za 6,1 milion dinara, od čega je najviše otišlo na platu (3,5 miliona dinara). Ova hemičarka je imala i poslanički dodatak tokom četiri godine, čija je ukupna vrednost 1,3 miliona dinara, dok je trošak korišćenja sopstvenog prevoza bio 1,2 miliona. 
 
Nada Lazić je članica delegacije u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative, te je na ime službenog puta u inostranstvo isplaćeno 111.000 dinara.
 
Žarko Mićin
 
Rad poslanika Srpske napredne stranke koštao je državu više od 5,8 miliona dinara. Nekadašnji direktor Spensa i izvršni direktor Zavoda za izgradnju grada imao je veće troškove korišćenja sopstvenog prevoza nego što mu je bila poslanička plata. 
 
Mićin je tokom četiri godine na ime zarade dobio 1.346.149 dinara, dok su njegovi troškovi prevoza iznosili 1.346.650 dinara. Čak i poslanički dodatak ovog pravnika je bio veći od njegove plate, pa je kao dodatak dobio 1.368.676 miliona dinara.
 
Ipak, najveći izdatak iz budžeta u slučaju ovog poslanika je pokrivanje troškova službenog puta u inostranstvo, koji su iznosili više od 1,7 miliona dinara. Mićin je inače član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za evropske integracije, a takođe je zamenik članova u delegacijama u Parlamentarnoj skupštini NATO i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.
 
 
 Foto: Printscreen
 
Mirčić, Bajatović, Stefanović, Kružević...
 
Van Top 10 "najskupljih" novosadskih poslanika su i neka poznata imena kao što su Dušan Bajatović, Milorad Mirčić, Đorđe Vukadinović, Borko Stefanović.
 
Nekadašnji predsednik Skupštine Novog Sada Milorad Mirčić je kao poslanik iz redova Srpske radikalne stranke predstavljao trošak za budžet od 5,8 miliona dinara. Za njegovog nestranačkog poslaničkog kolegu Đorđa Vukadinovića izdvojeno je 5,6 miliona. Za angažman Aleksandre Maletić iz redova naprednjaka izdvojeno je 5,4 miliona dinara. 
 
Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović, poznat po primanju plate iz nekoliko javnih izvora, nije primao platu kao poslanik u Narodnoj skupštini, utvrdio je CINS. On je, ipak, primio poslanički dodatak od 1,3 miliona dinara, a na troškove njegovog službenog puta u inostranstvo je izdvojeno nešto više od 222.000.
 
Borko Stefanović je kao poslanik Demokratske stranke u 2016. godini primio platu nešto veću od 587.000 dinara, uz poslanički dodatak veći od 167.000, a refundirani su mu i troškovi korišćenja sopstvenog prevoza.
 
Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović je za svoj poslanički angažman 2016. godine primio platu i dodatak u ukupnom iznosu većem od 490.000 dinara, a pokriveni su mu i putni troškovi nešto veći od 64.000.
 
I zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević je kao kadar Jedinstvene Srbije imao svoj poslanički momenat 2016. godine. Za to nije primio platu, ali je dobio dodatak od 219.000 i pokriveni su mu troškovi sopstvenog prevoza od 87.000.
 
Bivši pokrajinski premijer Bojan Pajtić je bio poslanik tokom 2016. i 2017. godine, ali za svoj rad nije primio platu, te je dobio poslanički dodatak od 280.000, uz pokrivene putne troškove.
 
Među onima koje su finansirali građani za poslanički posao su i Milan Novaković (731.000, SNS), Vučeta Tošković (715.000, SNS), Anamarija Viček (683.000, SVM) i Milan Korać (71.000, PUPS).
  • Sladjana

    18.06.2020 10:59
    Izjava
    Izostavili ste najvažniji deo iz ovog izveštaja a to je da poslanici svoje putne troškove, za razliku od svih zaposlenih u Srbiji, ne pravdaju računima nego samo podnose izjavu da su došli iz nekog mesta u Beograd. Dakle, možda sednice nije ni bilo, možda su došli u prestoranicu da šopinguju, mi to ne znamo. Sram ih bilo, oni su kreirali odredbu po kojoj zaposleni moraju da pravdaju prisustvo na poslu a oni, ti predstavnici najviše zakonodavne vlasti, muvaju gde stignu za dinar više.
  • Fredi Kruger

    17.06.2020 15:58
    Ja bih svim penzionerima smanjio penzije na 8.000, svim privatnicima podigao doprinose na 91%, zaposlene u državnim službama oslobodio plaćanja doprinosa, hleb podigao na 200 din po vekni, litru dizela na 500, bezin na 450, i naravno podigao ino dnevnice na 200e po danu.

    Kad već volimo da nas muzu, nek onda bude široko
  • Tinkerbell

    17.06.2020 15:19
    Majina cifra ne može da stane u kalkulator.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti