Ove godine znatno manje komaraca

Monitoringom i tretiranjem protiv larvi komaraca obuhvaćeni su svi kanali u gradu i prigradskim naseljima, kao i sve povšine na kojima se zadržava voda.
Monitoringom i tretiranjem protiv larvi komaraca obuhvaćeni su svi kanali u gradu i prigradskim naseljima, kao i sve povšine na kojima se zadržava voda. Kako navode u "Ciklonizaciji", kontrole i tretmani su početi na vreme.

"Do sada su monitoringom i larvicidnim tretmanima obuhvaćeni svi kanali u gradu i prigradskim naseljima, kao i sve povšine na kojima se zadržava voda, a koje smo uneli u naš jedinstveni informacioni sistem. Kontrole pokazuju da su tretmani bili izuzetno uspešni, ali ne treba zaboraviti da je borba protiv komaraca kontinuiran proces i da će ekipe naših stručnjaka i stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta nastaviti da rade svakodevno do kraja sezone", kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Prema njegovim rečima, na kanalima se radi već duže od mesec i po dana, dok se nivo Dunava prati svakodnevno, a pojavljivanje larvi komaraca na ovoj reci očekuje se nešto kasnije.

"Zahvaljujući efikasnosti i razumevanju gradske uprave, ove godine smo počeli na vreme, a ceo posao radimo po novom modernom sistemu i digitalnim mapama. Pre početka larvicidnih tretmana, ekipe "Ciklonizacije" uradile su i pripremu terena. Urađeno je otpušavanje kanala i rašćišćeni su prilazi kanalima i drugim poršinama pod vodom kako bi tretmani mogli da se obavljaju nesmetano. Takođe je urađeno i mehaničko isušivanje zaostalih bara gde god je to bilo moguće", objašnjava Aćimović.

Zahvaljujući svemu tome, kaže naš  sagovornik, ove godine bez komaraca će biti i građani koji žive o okolini najproblematičnijih i najzapuštenijih kanala, kao što je to, na primer, Kaćki kanal.

U "Ciklonizaciji" preporučuju građanima da u svojim dvorištima i podrumima počnu da koriste BTI tablete protiv larvi kućnih komaraca. Reč je o tabletama koje deluju na larve komaraca, a kompletno uputstvo za njihovo korišćenje nalazi se na pakovanju.

U pojedinim delovima grada, kao što su Novo naselje i Futog, građani su primetili rojeve insekata za koje su mislili da su komarci. "Ciklonizacija" je upoznata sa ovim slučajevima, ali je nakon provere utvrđeno da se ne radi o komarcima već insektima iz grupe hironomida.
  • m

    24.05.2011 19:48
    strucnjak Cane
    zaboravio strucnjak Cane da komarci koji grizu celu noc dolaze iz kanala,buradi...prosle godine je u ovo vreme bio potpuni haos.
  • nsnn

    22.05.2011 07:57
    najgore je kad sam sebe lezes
  • Sekai

    22.05.2011 01:01
    Hmm
    Jes' da ima manje komaraca, ali zato ima vise ostale gamadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti