Nipodaštavanje Zmajevih dečjih igara

Mala bina Zmajevih dečjih igara i ove godine neće biti kod čika Jovinog spomenika. Direktor festivala Dušan Đurđev navodi da nisu zvanično dobili obrazloženje za zabranu postavljanja bine na uobičajenom mestu.

Mala bina Zmajevih dečjih igara i ove godine neće biti na svom tradicionalnom mestu, kod čika Jovinog spomenika. Direktor festivala Dušan Đurđev navodi da i dalje nisu zvanično dobili obrazloženje za zabranu postavljanja bine na uobičajenom mestu, već kod knjižare "Mamut".

"Mi svake godine tražimo da bina bude tu kod spomenika, ali su nam pre pet dana ponovo rekli da ne može da bude tu. Slično se desilo i prošle godine – trebalo je da igre počnu u sredu a oni su mi za vikend pre otvaranja saopštili da scena ne može da stoji tu. I još me pitaju: Da li se slažete? Ja sam pitao šta će se desiti ako se ne složim i dobio odgovor da u tom slučaju nećemo dobiti rešenje za održavanje Zmajevih dečjih igara", navodi Đurđev.

Prema njegovim rečima, svake godine se iznos kojim grad pomaže ovaj poznati dečji festival smanjuje za oko trideset odsto. "Pre tri godine smo za organizaciju festivala dobili sedam miliona dinara, prošle godine pet, a sada tri i po. Pitam se da li to znači da ćemo za tri godine morati da doplatimo kako bismo održali Igre...tako je krenulo", kaže direktor ove manifestacije.

Đurđev napominje da će, i pored finansijskih problema i činjenice da grad nema sluha za tradicionalne manifestacije koje ne donose profit, i ove Igre izgledati dostojno svog imena. Prema njegovim rečima, uštede će smanjiti atraktivnost, ali ne i sadržaj.

"Pokušavamo da uštedimo. Tako da će scenografija biti siromašnija, otprilike, umesto nekih skupljih i atraktivnijih detalja biće oni jeftiniji i slično. Ove godine neće biti ni vatrometa – prošle godine nas je "Šime" častio, ne može tako svake godine", kaže Đurđev za 021.

Tradicionalno, pre početka Zmajevih dečjih igara podeljene su i nagrade za posebne doprinose razvoju dečije književnosti. Laureat nagrade za doprinos popularisanju ovog vida književnosti ove godine je "naš" legendarni reditelj Timoti Džon Bajford, koji je sedamdesetih režirao "Neven", "Poletarac" i slične popularne dečje naslove. Pored Bajforda, nagrađeni su i kreativni inovator u oblasti dečje književnosti, Uroš Petrović, kao i multimedijalna umetnica Zorica Bajin Đukanović i internet knjižara Interplov iz Londona. (M. Sovilj)

  • Mima

    25.07.2011 08:38
    eto
    eto, a moja skola u Bg-u zvala se Zmaj Jova Jovanovic..
    I bila sam sa skolom na ZDI, pobedjivala u takmicenjima, najbolja pesma,recitator, i zivim u tudjini.
    Molimmmm, odrzite ovu manifestaciju!!!!!!
    Inace, moje cere prva knjiga bila je upravo Mali konjanik, izdanje za klince, od debelog kartona.
  • @Nikola:

    23.05.2011 18:01
    Хе, хе... Грешка је грешка.
    Иначе, мени лично не сметају ни правописне ни дактилографске грешке уколико се разуме смисао коментара.
  • NIkola

    23.05.2011 16:43
    Sedi 5.

    Osim što je "brobajte" verovatno, ipak, greška u kucanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti