Monopol na ekskurzije

Prema podacima turističke inspekcije Novog Sada, ove godine bilo je šest prijava protiv turističkih agencija, međutim, nijedna prijava se nije odnosila na đačke ekskurzije.

Prema podacima turističke inspekcije Novog Sada, ove godine bilo je šest prijava protiv turističkih agencija, međutim, nijedna prijava se nije odnosila na đačke ekskurzije. U toj inspekciji kažu da su takve prijave i inače retke.

Javna je tajna da pojedine turističke agencije imaju monopol na organizaciju višednevnih i skupljih đačkih ekskurzija, gde je inače i najveća zarada, potvrdilo je za Press nekoliko turističkih radnika. Takođe, oni su, kako piše list, istakli i da dobar deo novca često završi i u džepovima nastavnika, pogotovo direktora škola, koji ova putovanja, na kraju, i odobravaju.

Marko Cvetinić iz agencije "Kompas" jedan je od onih koji otvoreno tvrdi da postoji monopol među agencijama, koje se glože oko skupih ekskurzija u inostranstvo. "Da, postoje agencije koje dobijaju većinu poslova u školama i to baš kada su u pitanju te atraktivnije ekskurzije u inostranstvo. To nije tajna i ljudi koji su u ovom poslu znaju za to i za tu vrstu monopola", jasan je Cvetinić.

Prema rečima predsednika Aktiva direktora osnovnih škola i direktora škole "Sveti Sava" u Rumenki Svetozara Kozarova, u školi u kojoj se on nalazi na rukovodećoj poziciji upravo se zbog ovakvih mahinacija i glasina i sam odlučio da stopira ekskurzije koje bi eventualno mogle biti i zloupotrebljene. "Kod mene u školi se ove godine prijavilo osam agencija na konkurs i sve su dobile po jedno odeljenje, ali mi radimo praktično izlete koji koštaju od 1.000 do 1.500 dinara, tako da tu nema govora o nekom monopolu. Naravno, o svemu odlučuju roditelji. Međutim, ja sam upravo zbog takvih glasina, informacija i pritužbi o mahinacijama kada su u pitanju skuplje ekskurzije u inostranstvo rešio da se naš kolektiv kloni toga i takvih ekskurzija", objašnjava  Kozarov.

  • danica

    23.05.2011 21:31
    roditeljski savet je pro forme. u sonji marinkovic direktor u savetu roditelja ima svog baju koji donosi sve odluke umesto roditelja. ni jednog roditelja nije saslushao a kamoli uzeo na razmatrenje neciju sugestiju.
    sve je to organizovani kriminal. niko ih ne kontorlishe i mogu da rade shta hoce.
    18500.- 7 dana na zlatiboru za dete u vrticu?!!
  • Prosvetar@Ljiljana

    23.05.2011 09:20
    ilegala
    da idu uz saglasnost roditelja, ali bez saglasnosti Ministarstva prosvete koje je pravilnikom propisalo da srednjoškolci u stručnim školama mogu u inostranstvo tek u 3.i 4. godini a gimnazijalci mogu i u 2. - razlog diskutabilan, ali je fakat da gimnazijalci idu od 1. razreda u inostranstvo samo što se to krsti ne kao ekskurzija nego kao stručno putovanje (nije šija nego vrat)ili druga varijanta idu kao grupa građana a ne preko škole
  • Duchman

    22.05.2011 12:06
    Istina
    Tender je način kojim se obezbeđuje najbolja ponuda u donosu kvalitet/cena koja nastaje iz konkurencije kopmpanija koje konkurišu i kojima je u cilju da dobiju posao.
    Škola ne organizuje ekskurziju ali traži najbolju putem tendera, u cilju da svojim učenicima pruži što kvalitetniji program za što nižu cenu.
    U našoj praksi tenderi budu formalna stvar, agencija potplati direktora i dobije posao na nivou cele škole i svih razreda svih ekskurzija (to je velik broj đaka). Na taj način oni lepo zarade jer daju učenicima za oko 10-20€ po osobi skuplju ponudu.
    Da je direktorima zaista u želji da učenici plaćaju što manje tenderi ne bi bili namešteni, no, ko misli na roditelje i odakle sve vade pare da pošalju svoje dete jednom godišnje da vide nešto?
    Pišem iz ličnog iskustva, dok smo bili učenici gimnazije (pre četiri godine) borili smo se protiv određene agencije i njenog monopola u našoj školi i tako smo naučili istinu o svemu tome. Nakon par godina ta agencija je zatvorena od strane inspekcije zbog kako čujem ozbiljnijih optužbi, no direktorku škole niko ništa nije pitao, naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti