Usvoji se desetak dece godišnje u Novom Sadu

U proseku pet novosadskih parova godišnje usvoji decu, a još toliko mališana iz Novog Sada bez roditeljskog staranja, bude usvojeno u drugim mestima.
U proseku pet novosadskih parova godišnje usvoji decu, a još toliko mališana iz Novog Sada bez roditeljskog staranja, bude usvojeno u drugim mestima.

Vesna Aničić iz novosadskog Centra za socijalni rad, kaže za Radio 021 da pravo na usvajanje, parovi dobijaju u opštini u kojoj imaju prebivalište, a da nakon sticanja tog prava, mogu da usvoje decu bilo gde. Koliko će procedura trajati, zavisi od samih parova, odnosno od toga koliko su fleksibilni kada je reč o uzrastu, etničkom poreklu ili zdravstvenom stanju deteta, objašnjava Vesna Aničić: "Neki usvojitelji vrlo brzo po dobijanju podobnosti, uvođenju u registar, usvoje dete. A neki ne mogu da se pomere, ne menjaju svoje stavove i imaju jasna očekivanja. Ne žele. Ali to je njihovo pravo".

U praksi, to znači da se dešava da neki parovi na usvajanje deteta čekaju samo nekoliko meseci, ali se dešava i da neki ne budu kontaktirani po upisu u jedinstveni registar usvojenja. Najčešće se kontaktiraju nekoliko puta, dok tim koji brine o detetu ne donese odluku.

Vesna Aničić kaže da je u postupku usvojenja bitno utvrditi da li postoje uslovi za proširenje porodice, kao i da li postoje rizici da dete ponovo dođe u situaciju da ostane bez roditelja. "Svako dete koji ide na usvojenje imalo je najmanje jedan gubitak. I naš zadatak jeste da upoznavajući porodice, te rizike prepoznamo. Kada neki par dobije podobnost, da ti rizici budu što manji", kaže naša sagovornica.

Porodice koje čekaju na usvojenje, upisuju se u jedinstveni registar usvojenja, koji broji od 500 do 700 parova. (D.S.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti