Košenje ambrozije počinje 10. juna

Radnici "Gradskog zelenila" trebalo bi da počnu košenje ambrozije 10. juna.
Radnici "Gradskog zelenila" trebalo bi da počnu košenje ambrozije 10. juna. Direktorka preduzeća Nataša Rašeta rekla je za Radio 021 da će ove godine u dva kruga biti tretirano ukupno 600 hektara.

Za monitoring u prigradskim naseljima zadužen je Poljoprivredni fakultet, dok će grad nadgledati PMF. Izveštaji te dve institucije dostavljaju se "Zavodu za izgradnju grada", koji će potom "Gradskom zelenilu" davati naloge za izlazak na teren. Predviđeno je da 90 odsto površina pokrivenih ambrozijom bude uništavano mehanički, dok će se ostatak tretirati hemijskim putem. Za taj posao ove godine će biti utrošeno 30 miliona dinara.

Iako veliki broj građana ima alergijske reakcije na polen ambrozije, najveći problem predstavlja uklanjanje ove korovske biljke sa privatnih parcela, najviše u prigradskim naseljima. Uredbom Vlade Srbije propisano je da suzbijanje i uništavanje ambrozije treba da sprovode vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, zatim vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta, kao i subjekti koji upravljaju vodotokovima, kanalima i površinama uz vodotokove i kanale. (D.B)

  • Begečka nana

    25.05.2011 07:31
    Molim novinare da prestanu da koriste u poslednje vreme veoma omiljen deo rečenice naših političara "trebalo bi da počne" ili "moglo bi da bude gotovo" i slične budalaštine. Hoćemo vesti tipa: "počeće tada i tada" ili "biće gotovo tada i tada". Prenošenjem ovakvih vesti nam samo dižete pritisak.
  • Cica_NS

    25.05.2011 06:48
    plac ...
    ... iza mog je prazan - napusten. zelenilo nece da dodje da sredi ambroziju zato sto je to privatan plac. vlasnika ne mogu da nadju. i nikom nista - to se tako vuce vec godinama, a ambrozija se siri kod mene u dvoriste.
    e, da mi je da vas sibom po rukama svaki put kad zabrljate - nikad vise vam ne bi palo na pamet tako nesto.
  • zoe

    24.05.2011 18:20
    a gde su ti iz gradskog zelenila??
    U ulici V.brigada ispred broja 11,13 i 15 raste sve i svasta a gradskog zelenila ni za lek.Posadili su zivu ogradu i neke biljcice pre dve godine i posle toga se vise nisu pojavljivali...zapaticemo neku lepru od onog korova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti