Veći rizik od trovanja hranom
Lekari upozoravaju da se hrana lakše kvari kada su spoljne temperature visoke, pa će biti i više obolelih tokom leta. - Češće konzumiranje epidemiološki rizičnih namirnica, kao što je sladoled, zatim smanjenje odbrambene želudačne barijere zato što se piju veće količine tečnosti, kao i povećan broj muva doprinosi tome da leto bude sezona akutnih crevnih zaraznih bolesti - kaže Svetlana Ilić iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.
Hrana je idealna podloga za razmnožavanje bakterija, a ukoliko je spoljna temperatura u rasponu od 20 do 40 stepeni, već posle dva do tri sata broj bakterija se meri milionima. Najčešći rizici koji izazivaju trovanje su nedovoljno termički obrađene namirnice, kao što su sirova jaja u filovima, kremovima, sladoledu i majonezu, rovita jaja i meso sa roštilja.
Do sada je u Klinici za infektivne bolesti ležao jedan mladić zbog trovanja hranom. Lekari sumnjaju da je uzrok najverovatnije majonez jer je ovaj srednjoškolac prijavio da je jeo sendvič.
Komentari 2
Grk
jova limanac
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar