Obeležen Svetski dan bez duvanskog dima

Svetski dan bez duvanskog dima u Novom Sadu obeležen je na Trgu slobode javnom manifestacijom na kojoj su građani mogli da provere nivo šećera u krvi, težinu, izmere pritisak.
Svetski dan bez duvanskog dima u Novom Sadu obeležen je na Trgu slobode javnom manifestacijom na kojoj su građani mogli da provere nivo šećera u krvi, težinu, izmere pritisak. Manifestacija je obuhvatila i kreativne radionice sa decom predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, izložbu likovnih radova, kao i deljenje promotivnog materijala.

PR Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Goran Trajkovski kaže da su više od 60% pacijenata Instituta koji su imali infarkt pušači, ali da ovo nije jedina posledica pušenja. "Problem koji duvanski dim pravi je i ateroskleroza, od koje godišnje, upravo zbog povezanosti sa pušenjem, umre u Srbiji više od 70.000 ljudi, a na svetskom nivou ta cifra dostiže pet miliona ljudi", navodi Trajkovski.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pušenje je jedan od vodećih uzročnika smrti i procenjuje se da će se do 2020. godine udvostručiti broj osoba koje umiru od bolesti povezanih sa pušenjem. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvanskog dima je Okvirna konvencija o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije. Manifestaciju su organizovali Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata, Srednjom medicinskom školom "7. april" i studentskim organizacijama, a pod pokroviteljstvom Uprave za zdravstvo Novog Sada. (J.Ž.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti