Nema obustavljanja zatvorske kazne

Prekršajni sud u Novom Sadu odbio je molbu osuđenih bivših radnika preduzeća "Petar Drapšin", članova sindikata Solidarnost, da im se zatvorske kazne obustave dok traje postupak pred Ustavnim sudom Srbije ili da im se te kazne pretvore u društveno korisni rad.
Prekršajni sud u Novom Sadu odbio je molbu osuđenih bivših radnika preduzeća "Petar Drapšin", članova sindikata Solidarnost, da im se zatvorske kazne obustave dok traje postupak pred Ustavnim sudom Srbije ili da im se te kazne pretvore u društveno korisni rad.

Oni su uhapšeni 6. novembra 2009. godine kada su, nezadovoljni zbog privatizacije fabrike, 130 dana protestovali ispred pokrajinske vlade. Sud je naložio muškim učesnicima protesta da plate po 15.000 dinara, a ženskim po 10.000 zbog "narušavanja javnog reda i mira". Predsednik sindikata Milan Starović rekao je za Radio 021 da i dalje ne vidi razlog zbog kojeg se sindikalci tretiraju na ovakav način, pogotovo zato što je skup bio uredno prijavljen i zato što se postupak vodi na osnovu anonimne prijave.

"Mi imamo dva jaka papira na našoj strani. Imamo mišljenje tadašnjeg pokrajinskog ombudsmana Dejana Janče da učešće na uredno prijavljenom javnom skupu ne može biti sankcionisano i imamo opravdanost protesta koji je Vlada Vojvodine svojim zaključkom potvrdila", ističe Starović dodajući da je moguće da prijava ima još, jer se ne zna koliko će se još predmet "izvlačiti iz nečije fioke". Sindikalci su zatražili da im se odobri plaćanje novčane kazne na rate, odnosno 100 dinara mesečno, jer su nezaposleni. Ako Sud odbije zahtev, Staroviću i njegovim kolegama preti kazna zatvora od četiri i po do pet godina.

U međuvremenu, Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor sa novim vlasnicima "Petra Drapšina", jer nisu ispoštovali ugovorne obaveze. (D.B)

  • Namrgodjenrodjen

    20.06.2011 08:25
    srpska tvrda stolica
    Eto, kad ste sirotinja
    i niko i ništa

    Niste k'o Ceca
    pa da vam srpski sud prepiše

    stomačni zatvor.
  • 17.06.2011 17:41
    E to je kada su se SAMO BUNILI,
    a da su mznuli par miliona evra, onda bi bili ili uspesni poslovni ljudi
    ili bi prosli kao fokl pevacica Ceca
  • Glasač

    17.06.2011 14:23
    Zašto?
    "Ako Sud odbije zahtev, Staroviću i njegovim kolegama preti kazna zatvora od četiri i po do pet godina".

    Šta ovo znači?
    Mora da je neka greška?

    Četiri i po do pet godina zatvora za mirno iskazivanje nezadovoljstva u Republici Srbiji?

    Pa jesmo li se za to borili u oktobru?
    Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti