Kvalitet sladoleda kvari nehigijena
"Uzeto je 30 uzoraka, od kojih su tri bila neispravna. Međutim, ne treba stvarati paniku, jer je kod tih uzoraka ustanovljen samo povećan ukupan broj mikroorganizama, što ukazuje na nehigijenu, ili trenutnu zaprljanost kontrolisanih objekata. Patogeni mikroorganizmi nisu pronađeni", pojašnjava Leković.
Napominje da veterinarska inspekcija ima nadležnost da kontroliše samo sladoled koji u sebi sadrži materije životinjskog porekla i koji proizvode zanatlije. Velike kompanije, kako kaže, imaju sopstvene laboratorije za analizu. On je apelovao na potrošače da obrate pažnju na opštu higijenu objekata gde se prodaje, čuva, ili skladišti sladoled, kao i na ispravnost ambalaže.
Tehnolozi upozoravaju i da jednom otopljen sladoled nikako ne treba ponovo zamrzavati. Oni podsećaju i da prošlogodišnji sladoled može da bude ispravan, budući da je rok trajanja ledenih poslastica iz industrijske proizvodnje i do dve godine.
Kazne i do tri miliona dinara
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u sklopu kojeg radi Veterinarska inspekcija, ističu da, ako se u prometu pronađu namirnice koje nisu zdravstveno ispravne, naređuje se njihovo povlačenje i uništavanje. Protiv onih koji su ih prodavali pokreće se prekršajni postupak ukoliko su fizička lica ili preduzetnici, ili se piše prijava za privredni prestup ukoliko je reč o pravnom licu.
Zakonom o bezbednosti hrane propisane su kazne od 30.000 do 50.000 dinara za fizička lica, dok je za pravna lica od 300.000 do 3.000.000 dinara. (D.B)
Komentari 7
Uf!
1 NS
Miki
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar