Davalaca krvi ima dovoljno

Novosađani se u velikoj meri odazivaju na pozive Zavoda za transfuziju krvi i dobrovoljnih davalaca ima dovoljno, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri.
Novosađani se u velikoj meri odazivaju na pozive Zavoda za transfuziju krvi i dobrovoljnih davalaca ima dovoljno, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri. Prema njegovim rečima, tradicija davanja najdragocenije tečnosti je veoma ukorenjena u našem društvu, što je nešto na šta građani treba da budu ponosni.

"U Novom Sadu i Vojvodini možemo biti ponosni na davalaštvo, sa obzirom na to da je 81.331 osoba dalo krv. Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da ovaj program, zahvaljujući visokoj svesti građana, može nesmetano da se odvija na teritoriji cele Pokrajine", navodi Čengeri.

Prema njegovim rečima, primetno je pomeranje starosnog proseka davalaca, tako da je sve manje mladih koji se odlučuju na davanje krvi. Čengeri, međutim, navodi da to nije zabrinjavajuće. "Da, starosna granica se pomera na više, ali, kako je poznato da naša populacija generalno stari, to je logična stvar. U evropskim zemljama ima više mladih ljudi, ali oni su kao narodi mlađi od nas", kaže pokrajinski sekretar.

Srbija ima oko 250 hiljada registrovanih davalaca krvi, što je 3,32 odsto ukupne populacije. Kako ističu u Crvenom krstu i na Institutu za transfuziju krvi Srbije, cilj je da se broj davalaca poveća na četiri odsto ukupne populacije, čime bi potrebe bile u potpunosti zadovoljene. (M.S.)

  • dobrovoljni davalac krvi

    16.06.2011 10:58
    to je novosadski :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti