KCV proneverio 12 miliona evra?

Srpska napredna stranka podnela je krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv direktora Kliničkog centra Vojvodine Dragana Draškovića zbog navodne pronevere skoro 12 miliona evra preko, kako oni tvrde, sumnjivih javnih nabavki.

Srpska napredna stranka podnela je krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv direktora Kliničkog centra Vojvodine Dragana Draškovića zbog navodne pronevere skoro 12 miliona evra preko, kako oni tvrde, sumnjivih javnih nabavki. Kako za 021 kaže predsednik Gradskog odbora ove stranke Miloš Vučević, prilikom nabavki lekova i sanitetskog materijala stvoren je višak od oko 11.700.000 evra mimo ugovora između Kliničkog centra Vojvodine i Zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Srpska napredna stranka je nakon razgovora sa nekim od zaposlenih i upućenih u situaciju u Kliničkom centru došla do informacije da je u periodu od 2006. do 2011. godine došlo do utroška lekova i sanitetskog materijala od 11.709.138 evra. Ova cifra uopšte nije bila obuhvaćena planovima i ugovorima između KCV i RZZO", navodi Vučević.

Prema njegovim rečima, Srpska napredna stranka je tražila od Zavoda za zdravstveno osiguranje da im dostave izveštaj o poslovanju Kliničkog centra Vojvodine. Kako odgovor nisu dobili, odlučili su se da istragu o navodnim malverzacijama prilikom javnih nabavki ostave nadležnim organima. Vučević navodi da je nabavljana količina lekova i sanitetskog materijala koja ne odgovara potrebama i proporcijama ustanove poput Kliničkog centra Vojvodine. "Mi ne vidimo na osnovu čega je došlo do povećanja utroška sredstava, kad imamo situaciju da je u poslednje dve godine došlo do smanjenja kapaciteta koji pacijenti koriste u okviru Kliničkog centra Vojvodine. Dakle, mesta je sve manje, a sve više se troši", kaže Vučević za 021.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri kaže da još uvek nije dobio informaciju o podnošenju krivične prijave protiv direktora i rukovodstva Kliničkog centra Vojvodine. Prema njegovim rečima, ništa nije davalo naznake da se u toj instituciji dešavaju mutne radnje.

"Tu instituciju kontroliše budžetska inspekcija i do sada nismo dobili nijednu informaciju koja bi ukazala na to da je u Kliničkog centru došlo do nekih zloupotreba prilikom javnih nabavki", navodi pokrajinski sekretar.

Čengeri je odbio da detaljnije komentariše ovaj slučaj, jer, kako kaže, prijava je već podnesena i sada je utvrđivanje eventualne odgovornosti rukovodstva Kliničkog centra u nadležnosti istražnih organa. "Nama je u interesu da svaka sumnja u rad institucija bude ili eliminisana ili potvrđena, tako da, ako je pokrenuta krivična prijava, to sa sobom nosi određene pravne procedure i videćemo kakav će biti rezultat", kaže Čengeri.

Krivičnom prijavom su obuhvaćeni i Draškovićevi najbliži saradnici, zamenik Ferenc Dujmović i pomoćnik Ivan Levakov. Oni se terete da su u periodu od 2006. do 2011. zarad lične koristi oštetili zdravstveni sistem i osiguranike. Portparolka Kliničkog centra Vojvodine Jelena Jurišin rekla je za naš radio da u toj ustanovi nemaju komentar na ove krivične prijave. (Miodrag Sovilj)

  • eh

    20.06.2011 19:57
    luzeri
    Još jedan jeftin način da gubitnici skrenu pažnju na sebe. Teško je biti u stranci čiji je lider propao u akciji ,,žeđam i gladujem'', al' volim da se pričestim.
  • sta je tu smesno

    20.06.2011 15:38
    xe xe izvukao sam se
    cenu se ovaj smeje, dali cinjenici da misli da se izvukao od odgovornosti za smrt zene kojoj su uskratili pravo na lecenje-zivot, koja je uz njihovu "pomoc" umrla pa je sad najlakse reci i da je lazov i da nije dolazila u kc...Ma na kraju nije ni umrla bice zadnji argumenat ocajnika..
  • ceca

    18.06.2011 20:19
    KO O CEMU SNS O POSTENJU,A SVI SU ISTI!!! STA JE TO HIPOKRATOVA ZAKLETVA,KAKO SE TO PREVODI U SRBIJI???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti