Centru za socijalni rad nedostaju radnici

Broj dece u ustanovama socijalne zaštite povećava se iz godine u godinu, dok broj radnika u njima ostaje isti. On je predviđen "pravilnikom o normativima, standardima i organizaciji centara za socijalni rad".
Broj dece u ustanovama socijalne zaštite povećava se iz godine u godinu, dok broj radnika u njima ostaje isti. On je predviđen "pravilnikom o normativima, standardima i organizaciji centara za socijalni rad".

Prema tom normativu Centru u Novom Sadu nedostaje 11 radnika.

Nov zakon o socijalnoj zaštiti stupio je na snagu u aprilu ove godine, a u izradi su podzakonski akti koji će doprineti reformisanju sistema kada je u pitanju zaštita dece, rekao je za RTV direktor centra za socijalni rad Gojko Vujnović.

Princip je da 50 odsto stručnih saradnika moraju da budu socijalni radnici, međutim u Novom Sadu ne mogu da ispune tu normu jer su oni deficitarni na tržištu rada navodi direktor.

On smatra da zbog toga deca ne trpe, da sistem za sada funkcioniše i bez broja koji je predviđen normativima.

Pritužbi ipak ima kažu u kancelariji pokrajinskog ombudsmana i to kada sud donese odluku o detetu na osnovu mišljenja centra za socijalni rad ističe Marija Kordić, zamenica ombudsmana za zaštitu prava deteta.

Mišljenje centra za socijalni rad formira osoba koja vodi slučaj ili se pravi konferencija pa se na osnovu izveštaja stručnih radnika dete preraspodeljuje u matičnu ili hraniteljsku porodicu, a tek na kraju se smešta u ustanovu. Problemi sa kojima se deca susreću višestruki su, povezani su sa siromaštvom, disfunkcionalnim porodicama i nasiljem, pa se u jednoj porodici nekad vodi i više postupaka.

Preko sedam hiljada dece javi se Centru za socijalni rad tokom godine. Stručni saradnici iz Službe za decu i mlade kažu da je problematika sa kojom se susreću sve kompleksija.

Delikvencija je u porastu, prijave za maloletnu decu postale su svakodnevne, rad sa zlostavljanom decom i nasiljem u porodici je sve složeniji, kažu u centru za socijalni rad i ističu da se sve teže regrutuju i hraniteljske porodice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti