Omnibus "Oktobar" premijerno na "Sinema sitiju"

Posle uspešnog nastupa na festivalu u Sofiji prošle godine, grupa mladih autora okupljena oko omnibus filma "Oktobar" predstaviće se premijerno domaćoj publici večeras na festivalu "Sinema siti".
Posle uspešnog nastupa na festivalu u Sofiji prošle godine, grupa mladih autora okupljena oko omnibus filma "Oktobar" predstaviće se premijerno domaćoj publici večeras na festivalu "Sinema siti".

Ostvarenje, koje predstavlja diplomski rad sedmoro mladih reditelja sa Fakulteta dramskih umetnosti, povezuje intimne priče i poglede na srpsku realnost deceniju posle petooktobarskih promena.

Ognjen Isailović, koji je režirao jednu od tih priča, "Rođendan", kaže da se godina u kojoj su njih sedmoro diplomirali poklopila sa desetogodišnjicom demokratskih promena i taj okvir je uzet za scenario, odnosno došlo se na ideju da se svaka priča dešava tog dana, 5. oktobra. "Svako je u skladu sa svojim afinitetom, mišljenjem, stavovima, svojom estetikom, odgovorio kako on vidi Srbiju danas, 10 godina posle. To je samo okvir, ne bavimo se dnevnom politikom. Svako daje neku svoju vizuru, kakvu mi imamo percepciju naše zemlje danas. Ovo je film o Srbiji danas", pojašnjava Isailović.

Osim  Isailovićevog  "Rođendana", film obuhvata još šest priča - "Nisam tu" Senke Domanović, "Diplomiranje" Milice Tomović, "Od pepela" Ognjena Glavonića, "Priče iz groba" Damira Romanova, "Nova zora bledi" Daneta Komljena i "Revolucija jede svoju decu" Ivana Pecikoze. Autori "Oktobra" saglasni su da svako ko pogleda film neće ostati ravnodušan, jer je i cilj da se svako zamisli nad svojim životom i trenutnom situacijom u zemlji. Dodaju da je od velikog značaja da podršku dobijaju od ovakvog festivala i smatraju da je bitno za našu kinematografiju da neguje mlade stvaraoce.

Film "Oktobar" prikazuje se u sklopu domaće selekcije "Nacionalna klasa" večeras od 20.30 u sali 5 "Arena sinepleksa", a repriza je za dva dana u Dunavskom parku od 23 sata i 15 minuta. (D.B)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti