Krizni štab traži skraćenje radnog vremena kafića, građani kažu da je vreme da se u potpunosti otvore

Krizni štab tražiće skraćenje radnog vremena kafića, dok građani kažu da je vreme da se u potpunosti otvore.
Krizni štab traži skraćenje radnog vremena kafića, građani kažu da je vreme da se u potpunosti otvore
Foto: 021.rs

U medijima se danas ponovo pokrenulo pitanje skraćenje radnog vremena kafića, pa čak i zatvaranje zbog rasta broja novih slučajeva korone. Ako broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba možda će tražiti sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu, a kao jedna od mera spominje se i zatvaranje kafića i ugostiteljskih objekata.

Građani nisu saglasni sa ovom potencijalnom merom, već smatraju da je vreme da se kafići u potpunosti otvore - rezultat je ankete na portalu 021.rs.

Odgovor da treba u potpunosti otvoriti kafiće je prikupio skoro 27 odsto od ukupno nešto više od 5.000 učesnika ankete. Nešto veći procenat odgovora (oko 30 odsto) je da kafiće treba otvoriti ili delimično - do 23h radnim danima, a vikendnom do ponoći ili do 22 sata svakog dana. Mali procenat njih misli da lokale treba ostaviti otvorene, ali uz zabranu "živih" svirki.
 
Oko 22 odsto anketiranih zadovoljno je trenutnom situacijom, te je navelo da radno vreme treba ostaviti kako je trenutno - do 20h, dok je tek šest odsto građana izabralo da treba dodatno skratiti radno vreme.
 
Rigorozno je skoro 10 odsto građana i odgovorilo je da kafiće treba u potpunosti zatvoriti.
 
Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas na konferenciji Kriznog štaba da je u Srbiji evidentno pogoršanje situacije sa virusom korona i brojem novoobolelih i da se uveliko razmišlja o pooštravanju mera, ali ih za sada nije konkretizovao.
 
Na pitanje koje mere će biti pooštrene, Kon kaže da nema ovlašćenje medicinskog dela Kriznog štaba da to konkretizuje. "Jasno je da sve dolazi u obzir", poručuje Kon. Što se tiče zatvaranja ugostiteljskih objekata, Kon kaže da to "ne dolazi u obzir, već razmišljanje o dužini radnog vremena".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Jack Pants

    16.02.2021 23:40
    @Lexv
    Konačno glas razuma, produženje radnog vremena i povećanje broja polazaka prevoza jedino imaju smisl.a
    KAd ćete ubaciti u krizni štab nekog matematičara da vam izvede modelovanje kretanja ljudi, ovo je bacanje mera ko iz dupeta, intuitivno se čini da treba skratiti, u stvari je obrnuto, još jedan dokaz nadobdnosti lekara kojima matematika samo nije išla u školi
  • VIKTOR

    15.02.2021 23:51
    A statistika?
    Od početka epidemije nijednom nismo obavešteni koliko je bilo zaraženih koji su u ugostiteljskim objektoma "zaradili" Koronu. Nemamo taj pregled dnevno, nedeljno, mesečno i ukupno do sada. Ako ovi podaci potvrde da su kafići žarišta, onda nema dileme - zabraniti dalji rad ugostiteljskim objektima.Ako ti podaci ukazuju da nema opasnosti od kafića, onda priznati grešku i pustiti ih da rade.
    Usput, ova situacija "radi- stani" je iskustvo i prilika da se konačno napravi red kod kafića: dužina radnog vremena posle 23 h, posebno u okviru stambenih zgrada, "žive muzike", remećenja javnog reda i mira, tuča, prostitucije,, pa i ubistava. Sve lepo piše u policijskim izveštajima i dosijeima. ( pomoć u odlučivanju: nijedna bivša prestonica kulture nema ovakva NS radna brzina kafana, restorana, kafića...
  • Geza

    15.02.2021 14:40
    Pitanje
    Koliko je vlasnika i konobara ugostiteljskih objekata umrlo od korone a koliko lekara? Dali neko poredi te brojke i povezuje zarista. Svako malo, cujemo kako se neko zarazio u zdravstvenoj ustanovi ili je dobio neku infekciju pri intervenciji ili operaciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti