FOTO: Trinaest godina od tragedije u "Laundžu", izgubljeno osam mladih života

Kod spomen ploče u Zmaj Jovinoj 8 obeleženo je 13 godina od pogibije osmoro mladih u požaru u kafeu "Laundž".
FOTO: Trinaest godina od tragedije u "Laundžu", izgubljeno osam mladih života
Foto: 021.rs

Tragičnog 17. februara 2008. godine, u požaru koji se dogodio u pasažu, u Zmaj Jovinoj 10, poginuli su brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Iz kafića u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Vence su položili članovi porodica i prijatelji nastradalih, te predstavnici grada. 
 
 
 
Posle 13 godina od tragedije, svi osuđeni su već godinama na slobodi, nakon odsluženih zatvorskih kazni.
 
Podsetimo da je prvooptuženi Miloš Malešev (sada 34 godine) iz Novog Sada osuđen na zatvorsku kaznu od 12 godina, koja mu je, na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine, smanjena na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja na zatvorsku kaznu od dve godine bio osuđen Bojan Kulačanin.
 
Požar je izbio jer je Malešev, koji je bio u društvu Kulačanina, nakon što ga je kelnerica zamolila da napusti lokal zbog neprimerenog ponašanja, zapalio jamboliju na stepeništu. Vatra se, zbog lakozapaljivog materijala, brzo proširila i osmoro mladih je ostalo zarobljeno na spratu.
 
Iako je lokal bio bez dozvola i imao niz bezbednosnih propusta, nijedan državni organ zadužen za nadzor nije odgovarao zbog ovog požara.
 
Samo četiri godine posle tragedije u "Laundžu", 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci "Kontrast" poginulo je šestoro mladih - Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21). 
  • Voltron

    18.02.2021 09:01
    da li je IKO IKADA od tzv "inspektora" odgovarao za silne pozare u gradu?
  • Kacanka

    18.02.2021 08:42
    Za gospodina sto me naziva pametnom Kacankom, covek sa 20 godina, nije dete, alkoholisao se i pravio nered, pa je zamoljen da napusti lokal a onda iz besa i osvete krenuo da zapali isti.Kako bi Vi reagovali da je kojim slycajem ne daj boze, izgorelo i smrtno stradalo Vase dete ili jos gore dva deteta? Nisam sigurna da bi ga ovako branili.
  • @Kacanka

    18.02.2021 08:03
    A za šta, prepametna kaćanko? Za momenat mladalačke pijane gluposti? Odslužio je mnogo više nego što je trebalo, bukvalno je podmetnut na panj da se ne bi kaznili oni koji su stvarno odgovorni, a glupa rulja je nasela i nije pitala dodatna pitanja . Obojici klinaca je život potpuno upropašćen, uz sopstvenu grižu savesti. Jel stvarno misliš da je momak imao nameru da zapali i ubije svoje prijatelje i poznanike? Misliš da je sedeo pa smislio da ako kresne parče krpe u lokalu da je to takav materijal koji će da zapali celu kuću, a da sprat nema požarne izlaze, pa će lepo svi izgoreti jer mu je to namera? To se bukvalno moglo zapaliti slučajnom varnicom kad je neko palio cigaretu. Njegova krivica je u tome minimalna, skoro slučajna. Jedina krivica je delom vlasnika lokala koji nisu razmišljali kad su opremali lokal, a to im je posao (ali i oni su dobili kaznu), a najveća krivica je na gomili inspektora čiji je jedini posao u životu da pregledaju objekte i zatvaraju na najmanju nepravilnost, a ovakav propust je za ozbiljnu robiju. A tu apsolutno niko nije kažnjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti