Trgovci uzimaju proviziju za dopunu kredita

Sve je više novosadskih trafika i prodavnica koje su za  uslugu elektronske dopune kredita za mobilni telefon počele da naplaćuju dodatnu proviziju od 5 do 10 dinara.
Sve je više novosadskih trafika i prodavnica koje su za  uslugu elektronske dopune kredita za mobilni telefon počele da naplaćuju dodatnu proviziju od 5 do 10 dinara. Ukoliko vam je prodavačica za vreme kucanja broja telefona napomenula kako se usluga elektronske dopune kredita dodatno naplaćuje, a vi iz principa pobesneli, znajte da je ipak sve po zakonu.

Kako za Radio 021 kaže načelnica odeljenja za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, Vesna Novaković, ugovori koje trgovci sklapaju sa mobilnim operaterima su klasični tipski ugovori u koje je već uračunata provizija. Novakovićeva navodi da se cene usluga ipak slobodno formiraju, tako da trgovac ima pravo da dodatnu proviziju kreira prema svom nahođenju dok god za to stoji adekvatno upozorenje potrošačima.

"Što se tiče zaštite potrošača, ukoliko je ta dodatna usluga za koju nam trgovac naplaćuje dodatnu proviziju, i mi smo kao potrošači informisani da to košta, tu onda nema elemenata povrede zakona i posla za tržišnu inspekciju", naglašava Novakovićeva.

Predsednik udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović kaže za Radio 021 da se često dešava da, umesto obaveštenja, građani daju novac za dopunu, a zauzvrat dobiju za pet ili deset dinara manji iznos na računu. Prema njegovim rečima, tržišna inspekcija bi morala da kažnjava trgovce koji na ovaj način obmanjuju Novosađane. "Tržišna inspekcija ne radi svoj deo posla i kod nas je sve postalo "ako prođe-prošlo je". Inspekcija je dužna da kažnjava i mora da kažnjava", ističe Papović.

Prema njegovim rečima, nejasno je zbog čega država uopšte ne pokušava da napuni svoju kasu naplaćivanjem kazni prodavcima koji obmanjuju građane. "Ja ne razumem zbog čega država i državni organi ne pune svoj budžet kažnjavanjem nesavesnih prodavaca, već to čine putem podizanja cena osnovnih životnih namirnica?", pita se Papović.

Mobilni operateri mogu samo da sugerišu da usluga bude besplatna

Portparolka kompanije "Telenor" Ana Ćorković potvrđuje da trgovci imaju pravo da samostalno odlučuju da li će naplaćivati proviziju za dopune ili ne. U tom slučaju, trafikanti mogu samo da trpe manjak poslovanja zbog manje ljudi koji će na njihovim prodajnim mestima dopunjavati kredit. Prema njenim rečima, telekomunikacione kompanije prilikom sklapanja ugovora uvek sugerišu da bi da usluga trebala da bude besplatna, ali se, što se zakona tiče, to završava samo na savetu.

"Naplaćivanje trgovačke provizije izlazi iz okvira našeg dogovora sa dilerima, odnosno prodavcima. Oni sami odlučuju da li će i koliku proviziju naplaćivati, ali na to po zakonu imaju pravo. Mi ne možemo da utičemo na to da se provizija ne naplaćuje, ali stalno sugerišemo da to ne rade", kaže Ćorkovićeva za 021.

Ukoliko vam prodavačica u trafici, pored standardnog prevrtanja očima kada zatražite dopunu, zatraži i dodatni novac za tu uslugu, vaš izbor je da li ćete transakciju poništiti i otići na drugo mesto ili platiti proviziju. Ono što ne bi trebalo da radite, je da se ljutite na prodavačicu, jer ona tu samo radi i nije kriva što joj je gazda halav. Odluku o naplaćivanju provizije je doneo upravo on, i dok god na neuglednom papiriću u izlogu stoji obaveštenje o dodatnom naplaćivanju usluge, sve je po zakonu. (Miodrag Sovilj)

  • pera

    13.08.2015 13:00
    provizija za dopunu
    Da li je normalno i zakonito da operateri 063 i 064 iako na displeju piše da do isteka roka dopune ima još tri meseca i imam dovoljno para na računu, uskrate mi pozivanje i dobijam glasovnu poruku da dopunim kredit. Recimo da jedan broj ne koristim često, ali znam dokle mi traje kredit. No, ako ga oni jednako skraćuju bez upozorenja, makar to skraćenje bilo protiv zakona - a ne znam da li jeste, svakako da nije korektno - preti mi opasnost da ostanem bez broja. Jednom sam jedva iščupao svoj broj.
  • Salajka

    09.08.2011 09:18
    Dopune bez provizije
    Evo jedna trafika za primer i pohvalu u Tekelijina !!! BRAVO GOSPODJO!
  • Lalla

    30.06.2011 07:26
    OK
    OK,neka je zakonito,
    ali taj deo uzimanja nije obuhvaceno fiskalnim racunom...
    To izaziva sumnju;da se nesto valja iza brega!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti