Tužilac traži zatvor za Kepira

U završnoj reči na suđenju za ratni zločin Šandoru Kepiru, tužilac je zatražio kaznu strogog zatvora uprkos starosti optuženog i manjku pouzdanih dokaza o njegovom učešću u novosadskoj raciji 1942. godine.
U završnoj reči na suđenju za ratni zločin Šandoru Kepiru, tužilac je zatražio kaznu strogog zatvora uprkos starosti optuženog i manjku pouzdanih dokaza o njegovom učešću u novosadskoj raciji 1942. godine. Tužilac Žolt Falvaji rekao je na suđenju u Budimpešti da je 97-godišnji Kepiro "svojim ponašanjem doprineo egzekuciji nevinih osoba, i da je samim tim počinio ratni zločin".

- Tražim od suda da optuženog pošalje u zatvor - rekao je tužilac, ne precizirajući visinu kazne koju zahteva. On je ocenio da starost optuženog i njegovo loše zdravlje moraju biti uzeti u obzir, ali da to ne bi smelo da ga oslobodi izdržavanja zatvorske kazne.

Kepiro je optužen da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u raciji u kojoj su okupacione snage fašističke Mađarske ubile i pod led Dunava bacile više od 4.000 Novosađana. Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih nacista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira, ali je ustupilo predmet mađarskom pravosudju, čije je tužilaštvo takođe pokrenulo postupak.

Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nije izdržao jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, a u Mađarsku se vratio pre nekoliko godina. Tužilac je ukazao da upravo te dve osuđujuće presude iz 1944. i 1946. mogu da budu upotrebljene kao dokaz protiv Kepira. Kako je najavljeno, odbrana će se sutra izjasniti, dok se presuda očekuje krajem jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti