Inicijativa za plato Mitru Subotiću Subi

Udruženje građana "NS blok" će na ovogodišnjem Egzit festivalu imati kampanju za "Subin plato muzike", kojom se traži da se plato u Limanskom parku nazove po jednom od najznačajnijih kompozitora savremene muzike, Mitru Subotiću Subi.
Udruženje građana "NS blok" će na ovogodišnjem Egzit festivalu imati kampanju za "Subin plato muzike", kojom se traži da se plato u Limanskom parku nazove po jednom od najznačajnijih kompozitora savremene muzike, Mitru Subotiću Subi.

Štand na kome će se moći dati potpisi za inicijativu nalaziće se na Agora stejdžu svakog dana Festivala od 19 do 23 časa.

Mitar Subotić Suba je rođen 1961. godine u Novom Sadu gde je diplomirao na Akademiji umetnosti, na odseku za kompoziciju i orkestraciju. Interesovanje za alternativnu muziku pokazuje još tokom studija, kada počinje da stvara prve snimke  na sintisajzerima i elektronici. U periodu 1983–87. godine potpisivao se pseudonimom Reks Iluzivi (Rex Ilusivii).

Smatra se pionirom elektronske muzike na prostorima bivše Jugoslavije.

Sarađivao je sa brojnim umetnicima, kao što su: Milan Mladenović, Haris Pašović, Zoran Janjetov, Nada Kokotović, Ištvan Lalić, Suki Džon, Toni Skot itd. Kao producent radio je na albumima grupa , "La Strada", "Kalifornija", "Haustor", "Oktobar 1864", "Obojeni program" i brojnih vojvođanskih grupa koje su snimale u Radio Novom Sadu. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture.Sredinom osamdesetih godina preselio se u Pariz, a potom, 1990. godine u Brazil (Sao Paolo), gde je  proveo poslednje godine života, kao jedan od najpriznatih muzičkih producenta. Kao studijski muzičar i producent sarađivao je sa poznatim brazilskim muzičarima mlađe generacije, kao što su: Katja B, Cibelle, Taciana, Bebel Gilberto i drugi.
  • Rex

    21.09.2020 21:36
    Zaboravili ste napisati da je i poginuo spasavajuci novosnimljeni materijal iz studia u pozaru.Dakle ostavio i zivot za muziku
  • Angel's breath

    07.07.2011 14:32
    Svaka čast za inicijativu. NIkad nije kasno.

    Šteta samo što je grad prekinuo sa započetom, pa napuštenom tradicijom da krajem juna, za Subin rođendan, organizuje koncerte u Studiju M.
  • Rio

    07.07.2011 08:54
    velika palanka
    Sta ste do sad cekali? Kao i obicno kultura nam je na zadnjem mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti