"Đački dinar" - obaveza ili preporuka?

Uprkos preporukama Ministarstva prosvete da roditelji prilikom upisa dece u srednju školu nemaju obavezu plaćanja donacije, ili popularnog "đačkog dinara", slušateljka Radija 021, čije dete u naredna dva dana treba da preda dokumenta za upis u Elektrotehničku školu, požalila se da joj je u toj školi rečeno kako je pomenuta donacija obavezna i da u tu svrhu treba da uplati 2.500 dinara.
Uprkos preporukama Ministarstva prosvete da roditelji prilikom upisa dece u srednju školu nemaju obavezu plaćanja donacije, ili popularnog "đačkog dinara", slušateljka Radija 021, čije dete u naredna dva dana treba da preda dokumenta za upis u Elektrotehničku školu, požalila se da joj je u toj školi rečeno kako je pomenuta donacija obavezna i da u tu svrhu treba da uplati 2.500 dinara.

"Zvala sam prosvetnu inspekciju na nekoliko brojeva telefona, upućivali su me i na Gradski sekretarijat... Zašto bi davali 2.500 dinara ako ne moramo, nije to mala para?  S druge strane, postoji bojazan da vas na licu mesta ucenjuju da platite, a onda je kasno bilo koga zvati", navodi majka budućeg srednjoškolca.

Pomoćnica direktora u Elektrotehničkoj školi Jelena Većkalov, međutim, negira da ima bilo kakvog uslovljavanja prilikom upisa dece u školu. Kako kaže, upis još nije počeo, tako da se može sumnjati i u iskrenost roditelja koji su se žalili unapred. "Što se naše škole tiče, uslovljavanje uplatom nečega što smo mi nazvali povećanje standarda u obrazovanju, ni slučajno ne postoji. Oni koji su vam se javili da bi tako nešto preneli nisu iskreni. Da li je i jedno dete ostalo neupisano zato što roditelj nije hteo, mogao, ili želeo da uplati donaciju?  Pokažite mi tog roditelja čije je dete ostalo neupisano", navodi Većkalov za Radio 021.

Viđikant: Svaki problem prijaviti inspekciji

Načelnik Školske uprave Novi Sad Petar Viđikant kaže za naš radio da se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu i upozorava da škole ne mogu na ovaj način da uslovljavaju upis dece. "U velikom broju škola odluka o plaćanju đačkog dinara postoji, ali niko ne može da uslovljava roditelje da ga prilikom upisa i plate, jer je to dobrovoljno. Za upis je pre svega bitno da dete ima dovoljan broj bodova", ističe Viđikant.

U Ministarstvu prosvete ističu da sva sredstva koja škole prikupljaju na ovaj način moraju da se iskoriste za obezbeđivanje višeg standarda obrazovanja i vaspitanja. Isto tvrdi i Viđikant.

Kako kaže, postoji transparenta lista za čega se ta sredstva koriste, nabavku fotokopir papira, biblioteku, itd ...ali to nikako nisu sredstva za održavanje škole. Ipak, ove institucije ne mogu da učine ništa više osim da apeluju i daju preporuke.

Viđikant je apelovao na roditelje da svaki takav slučaj prijave prosvetnoj inspekciji. (D.B)

  • mA hajte molim vas

    14.07.2011 20:23
    ko koga muva
    LJUDI U SREDNJOJ POLJOPRIVREDNOJ JE OBIČAJ BIO DA SE UPIS U VIŠI RAZRED OBAVI UZ PRIZNANICU DA JE UPLAĆEN TAJ NAZOVI ŠKOLSKI DINAR.
    JA GA NIKADA NISAM PLATILA, JER SAM JEDNOSTAVNO TAKO ODLUČILA, A ČEKALA SAM SAMO DA NASTUPI PROBLEM OKO TOGA
  • Dejan

    13.07.2011 21:53
    dragi moji naivci
    roditeljski dinar, donatorski dinar, đački dinar, kako god hoćete da ga nazovete je SMIŠLJEN U MINISTARSTVU PROSVETE, a ne u školama, pitajte prijatelje koji su prosvetni radnici, država NEĆE DA DA NOVAC PROSVETI, stavljaju ga u svoj džep i kao što je napravljena farsa oko poslednjeg prosvetnog štrajka gde su ministri i svi državni organi govorili neistinu da prosvetari traže više, a ne ono što im je zakinuto u toku raspusta (oko 20% plate)tako vam i sada zamazuju oči da je to stvar direktora i škole, aman, zar vam nije jasno da namerno duvaju u vatru protiv škola da bi nam još više upropastili školstvo. Ni ja nisam zadovoljan kako je moje dete prošlo od strane škole - prebacio sam dete u drugu školu i laknulo mi je. I kao što već rekoh, a posle je neko ponovio, tih bednih 2000 dinara koje ste od jutros kada sam prvi komentar ostavio da sada potrošili ide ZA NAŠU DECU, a ne za prosvetne radnike ili direktore, oni ako hoće - maznuće na drugoj strani
  • WildOne

    13.07.2011 18:39
    Perfidno, nisko, neukusno i bezobrazno upisnina se provukla pod imenom "donacije", pa, poštovani direktori škola, kao i upravni odbori, ili šta li su već, obećavam vam dobru zabavu, a možda i krivičnu prijavu protiv odgovornih lica, jer dugačak je niz. Od onog koji dao nalog, do onog koji je primao uplatnice i obaveštavao roditelje o donacijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti