Sutra presuda Šandoru Kepirou

Presuda Šandoru Kepirou, koji je optužen za zločine u Novom Sadu u Drugom svetskom ratu, biće izrečena u ponedeljak u Budimpešti.
Presuda Šandoru Kepirou, koji je optužen za zločine u Novom Sadu u Drugom svetskom ratu, biće izrečena u ponedeljak u Budimpešti, saopštio je danas Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima. Kepirou (97) se sudi po optužbama da je kao kapetan mađarske okupatorske žandarmerije učestvovao u fašističkoj raciji 1942. godine.

Suđenje je počelo 5. maja pred okružnim sudom u Budimu i Kepiro je tada negirao sve optužbe. Njegove pristalice protestovale su zbog suđenja "tako starom čoveku".

Centar "Simon Vizental" je saopštio da je ubijeno i pod led Dunava bačeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, ali pojedini istraživači tvrde da je tada pobijeno oko 4.000 osoba. Kepiro je tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata u dva navrata bio osuđivan za to zlodelo, ali je pobegao prvo u Austriju, a potom u Argentinu, gde je živeo do 1996. godine, kada se vratio u Mađarsku. Centar "Simon Vizental" otkrio je 2006. godine, u okviru operacije "Poslednja šansa", da Kepiro živi u Budimpešti i da prima mađarsku penziju.

Suđenje Šandoru Kepirou je prvo suđene osumnjičenom saradniku nacista u Mađarskoj nakon pada komunizma u toj državi.
  • glasam za slobodu

    17.07.2011 20:03
    Oslobodite Kepira!Ako ovde kod nas treba mostovi i pola ulica i skola i ko zna sta jos da dobiju imena po kvislinzima iz Srbije onda je bolje sve njih koji su jos zivi odmah pustiti na slobodu.Sta su uradili uradili su a mnogo im ionako nije ostalo.Mnogo bolje to nego da za par godina nasred Peste neko podize Kepiru spomenik od deset metara i da prica kako je Kepiro bio "zrtva nepravednog rezima Madjarske i zavere iz Srbije" Kada je sve naopacke neka bude naopacke do kraja!
  • 17.07.2011 18:28
    @Radenko test
    fasista je onaj kome je fasizam na vrh jezika pa jedva ceka priliku da pljune VOJVODJANSKA VOJVODINA VOJVODJANSKIM VOJVODJANIMA
  • 17.07.2011 08:46
    @Sdragan
    pa naravno da se boje, sta ce svi ti "fakultetski obrazovani" ljudi tada raditi sta ce bolan oni onda raditi...nece moci ziveti na dve,tri stolice tj imati drzavljanstvo odavde i jos odande

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti