Radnici bez pauza u najtoplijem periodu dana

Povrede radnika koji rade na otvorenom za vreme velikih vrućina i pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja česta su pojava u ovom periodu godine.  
Povrede radnika koji rade na otvorenom za vreme velikih vrućina i pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja česta su pojava u ovom periodu godine. Mali broj poslodavaca svojim radnicima obezbeđuje pauze u najtoplijem periodu dana, jer ne trpe nikakve sankcije ukoliko to ne učine.

Zakoni o radu, o bezbednosti i zdravstvenoj zaštiti ne obuhvataju nikakve odredbe kojima bi se regulisao rad na visokim temperaturama. Postoje preporuke Vlade Srbije da na temperaturama višim od 36 stepeni u periodu od 11 do 16 časova treba obustaviti radove na otvorenom. Međutim, ove preporuke nisu obavezujuće, pa Inspekcija rada ne može da reaguje u slučaju da se ne poštuju. Ukoliko poslodavci ovu preporuku ne uvaže, ne postoje nikakve sankcije koje bi oni trpeli, sve dok ne dođe do nekih ozbiljnijih povreda radnika ili pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja.

Novosađanin Nemanja O. (22) je imao neprijatnih iskustava na radu u neljudskim uslovima, zbog čega je morao da potraži neki drugi posao. "Što se tiče visokih temperatura na Rimskim šančevima, tamo se radi pakleno. Tamo ljudi rade na njivi i to rade deca koja imaju 17, 18 godina. Užasno je toplo, na suncu su bukvalno po osam sati. Oni kvase marame kako bi se rashladili. Bilo je momenata kada su padali u nesvest", priča nam Nemanja.

Radnici koji zbog poslovnih obaveza ne stižu da uživaju u čarima Štranda moraju da trpe vrućine u gradu. Pitali smo naše sugrađane kako podnose ove visoke temperature i na koje se sve načine rashlađuju.

"Upalimo klimu, ako ne upalimo klimu sednemo u lavor s hladnom vodom"
"Tuširanje i ništa drugo"
"Pijemo kiselu vodu i gledamo lepe devojke"
"Pijem dosta vode i jedem puno voća"
"Što manje kretanja. Od 11 do 17h ne radim ništa napolju"

Postoje i predviđene mere koje su za poslodavce obavezujuće. Radnici obavezno moraju da nose zaštitnu opremu, a u blizini moraju postojati sredstva za prvu pomoć. Oni se u toku dana mogu smenjivati na radnom mestu, tako da niko ne bude predugo izložen visokim temperaturama ili štetnim zračenjima.

Poštovanje ovih odredbi kontroliše Inspekcija rada, koja u slučaju neadekvatnog postupanja može tražiti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Načelnica Inspekcije rada Ljiljana Stojšić za Radio 021 kaže da je obaveza svakog poslodavca da obezbedi zdrave uslove rada kada su temperature visoke.

"Poslodavce koji obavljaju poslove na otvorenom smo upozorili na povećan rizik zbog visoke temperature. Napomenuli smo im da moraju da se preduzmu adekvatne mere kako bi se pre svega zaposleni zaštitili u ovakvim uslovima kakvi jesu", navodi Ljiljana Stojšić.

Preporuke Vlade Srbije da se u vreme velikih vrućina radi kraće postojale su i ranijih godina, ali to nije sprečilo brojne povrede i pogoršanje zdravstvenog stanja radnika, jer ih se mali broj poslodavaca pridržava. Načelnica Inspekcije rada za Radio 021 kaže da za sada nije bilo prijava radnika, niti ozbiljnijih povreda na radu pri visokim temperaturama.

Zakon, ipak, i dalje ne obavezuje poslodavce da svojim radnicima obezbeđuju pauze u najtoplijem periodu dana i oni ukoliko to ne učine ne trpe nikakve sankcije sve dok ne dođe do ozbiljnijih nezgoda. (Kristina Janošević)

  • 19.07.2011 14:24
    Nista drugo ljudima ne predstoji nego da se pronadje neki novi SPARTAK/vodja pobunjenika -robova/

    ili da krene nesto poput francuske revolucije...

    i od tada u Francuskoj je odnos radnik-vlasnik odlican,
  • 19.07.2011 11:33
    E OVO JE DISKRIMINACIJA I TORTURA.
    a ne vozac koji nije pustio u autobus decu bez pratnje roditelja, "tortura" policije nad kriminalcima...
    JADNI LJUDI, KO CE SE ZA NJIH ZALOZITI?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti