Nema para za obnovu Radničkog univerziteta

Zgrada Radničkog univerziteta, koja je pre jedanaest godina izgorela u velikom požaru, još uvek čeka na obnovu.  
Zgrada Radničkog univerziteta, koja je pre jedanaest godina izgorela u velikom požaru, još uvek čeka na obnovu. Iz Gradske kuće su ranije rekonstrukciju ovog zdanja najavljivali za 2011. godinu, međutim, radovi i dalje stoje. Razlog tome je, kako za Radio 021 kaže član Gradskog veća Živko Makarić, nedostatak sredstava.

"Pa vrlo je jednostavno. Postoje dva razloga. Prvi razlog, ako se sećate, prethodna vlast je prvi put u istoriji ne samo grada Novog Sada već uopšte, vratila svoja osnivačka prava na Radničkom univerzitetu. Drugi razlog je nedostatak novca", navodi Makarić.

Obnova ove trinaestospratnice počela je odmah nakon požara novcem od osiguranja. Tada je u obnovu uloženo milion evra, ali odšteta nije bila dovoljna da se ona završi. Grad ranijih godina nije želeo da učestvuje u rekonstrukciji, a da za to nema vlasništvo nad delom zgrade u vrednosti ekvivalentnoj visini ulaganja u obnovu. Prošle godine je Grad dobio deset odsto vlasništva, odnosno jedan sprat ove zgrade, koji bi se mogao adaptirati u poslovni prostor. Tada je potpisan Protokol o prelasku vlasništva i počeli su pregovori gradskih vlasti sa Novosadskim otvorenim univerzitetom. Na početak radova se još uvek čeka.

Podsetimo, požar u zgradi Radničkog univerziteta izbio je 6. aprila 2000. godine. U liftu, koji se po izbijanju požara zaglavio na 12. spratu, život je izgubila jedna osoba. Sedmoro ljudi je prebačeno na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici zbog opekotina i udisanja dima. Požar je za svega nekoliko minuta zahvatio ceo gornji deo zgrade, gde su bile smeštene i redakcije Radija 021, lista "Danas", TV "Melos" i TV Crne Gore, kao i prostorije "Žutog taksija".

  • Direktor

    24.07.2011 17:42
    Švajs aparati
    Radio 021 je naš B92 i neka bude naš Insajder. Pomozite da se otkrije arčenje para građana.Ko ima koristi da nenamenski troši pare za Švajs mašine.Alal vera !
  • Jo

    24.07.2011 08:09
    Ima se može se
    Evo gde su pare.Odeš u Hadži Ruvimovu koju ste puste pare platili pre par godina i na raskrsnicu sa novim bulevarom pa naplatiš izvodjaču radova ogromnu rupu koja zjapi na sred puta a prošle godine je uradjeno.Pa onda za svaku ploču na trotoaru koja odskače i prska ljude kad je kiša naplatiš,Pa naplatiš dodatne rdove u ulici Janka Veselinovića koja je radjena pre par godina a sad se pojavila rupa i ti daš istoj firmi da ponovo radi.Pa taj da je znao da to napravi ne bi rupa iskočila za par godina
  • Jo

    24.07.2011 08:04
    Možda
    Možda bi mogao grad da uloži pare a da posle toga iznajmljuje prostor jer inonako za koji mesec i godinu propada jedna marksistička tvorevina zasnovana na kradenoj robi koja izdaje lokale koje su njihovi dedovi oduzimali gradjanima posle rata.Mogle bi se dobre pare zaraditi a para ima g-dine bivši poreski inspektore samo nemoj asfaltirati jednu ulicu 5 puta za 10 godina i turati pare u privatne džepove.Ako se dobro sećaš da nalaziš takve ti je nekad bio posao a sad ćutiš i gledaš kako se mulja sa asfaltiranjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti