Tadić zaprepašćen presudom Kepiru

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da očekuje reakcije mađarske države i pravosuđa na oslobađajuću presudu Šandora Kepira, optuženog za učešće u zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata.
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da očekuje reakcije mađarske države i pravosuđa na oslobađajuću presudu Šandora Kepira, optuženog za učešće u zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata.

Tadić je ocenio da oslobađajuća presuda, odnosno takav pristup suda u Mađarskoj, ne doprinosi pomirenju i procesu koji će obezbediti trajni mir i pomirenje između dva naroda.b "Zaprepašćen sam ne samo presudom suda u Budimpešti, već i reakcijom prisutnih u sali. Kakva god da je presuda Kepiru, imajući u vidu težinu zločina iz Drugog svetskog rata, aplauz nije smeo da se desi", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je ukazao da težina zločina, kakva je bila tokom Racije u Novom Sadu, zahteva punu ozbiljnost koja je morala biti obezbeđena. On je kazao da se danas suočavamo sa rešavanjem problema optuženih za zločine devedesetih, ali da nikako ne zaboravljamo zločine iz Drugog svetskog rata, jer oni takođe imaju kontinuitet i danas su živi oni koji su izgubili najmilije u Novom Sadu.

Ambasador Izreala u Srbiji Artur Kol je rekao da je većina ljudi u Izraelu bila iznenađena odlukom mađarskog suda i neprimerenom reakcijom prisutnih u sudnici. Kol je izrazio očekivanje da će pravda biti zadovoljena i da će počinioci zločina biti kažnjeni.

Kepiro (97) je optužen da je u januaru 1942. godine kao mađarski žandarmerijski kapetan učestvovao u sprovođenju Racije u Novom Sadu u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece.

Optužnica protiv Kepira podignuta je u februaru 2011. godine, a suđenje je počelo u maju. On je u ponedeljak pred sudom u Budimpešti oslobođen, na šta je tužilaštvo najavilo žalbu.
  • h1n1

    23.07.2011 14:05
    mislio sam da je tadić već otišao u Mađarsku da se izvine što su mu sudili za zločin počinjen u Srbiji.
  • Ama zabole Tadica

    22.07.2011 10:43
    za sve ovo. samo mu je bitno da nešto blebeće i da se slika. ko mu još veruje?????
  • Vlada

    22.07.2011 07:51
    Predsedniče, zakasnili ste
    Uvažavajući činjenicu da imate veoma mnogo obaveza, ipak ne mogu da se otrgnem utisku da ste zakasnili. Presuda je izrečena u ponedeljak, Vi ste reagovali u četvrtak.
    Još nešto. Molio bih Vas da upozorite svoje ministre (pravde, ljudska prava...) da nije bilo na odmet da su i oni reagovali. Još u ponedeljak popodne, pošto je presuda bila izrečena još u 11.50.
    Da smo se odmah oglasili s takvog nivoa, delovali bismo istinski zainteresovani za rasplet "slučaja Kepiro".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti