FOTO: Miran protest zbog presude Kepirou

Na protestu povodom oslobađajuće presude Šandoru Kepiru, koji je bio optužen za učešće u Novosadskoj raciji kada je ubijeno više od 4.000 ljudi, sinoć se okupilo tek 200 Novosađana.
Na protestu povodom oslobađajuće presude Šandoru Kepiru, koji je bio optužen za učešće u Novosadskoj raciji kada je ubijeno više od 4.000 ljudi, sinoć se okupilo tek 200 Novosađana.

Ni kiša nije sprečila okupljene, pretežno starije građane, da saslušaju članove Društva za očuvanje sećanja na holokaust i Pavla Šozbergera, jednog od retkih novosadskih Jevreja koji je preživeo holokaust, koji su izrazili svoje neslaganje sa oslobađajućom presudom Kepirou. Predstavnik udruženja "Holokaust" Aleksandar Veljić rezignirano je poručio da su "Novosađani očigledno procenili da oslobađanje krvnika koji je pod led poslao nekoliko hiljada njihovih sugrađana, predaka i rođaka, ne zaslužuje pažnju i vreme". - Valjda je bilo potrebno da se pobije dva puta više ljudi, pa da pojedinci izađu iz svojih domova i zahtevaju pravdu sa ovoga mesta - rekao je Veljić.

Potom se kolona mirno zaputila kroz Modenu, ka Sokolskom domu, gde su fašisti zatvarali žrtve pre nego što su ih u januaru 1942. godine odvodili na kupalište Štrand, ubijali i bacali pod led u Dunav. Ovde su okupljeni zapalili sveće i održali minut ćutanja u zank sećanja na sve žrtve.

Podsećamo, izvršni odbor Jevrejske opštine Novi Sad odlučio je da ne pozove kolektivno svoje članstvo da podrži protestnu šetnju zbog mogućnosti da protest bude ispolitizovan.

Šandor Kepiro (97) prvostepenom odlukom suda prošle sedmice je oslobođen optužbi za učešće u Novosadskoj raciji januara 1942. godine. Mađarsko tužilaštvo najavilo je da će uložiti žalbu na ovu presudu.

Kepiro je optužen da je u januaru 1942. godine kao žandarmerijski kapetan učestvovao u sprovođenju Novosadske racije u kojoj je, prema navodima optužnice, pobijeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma, među kojima i 168 dece. Pojedini istraživači tvrde da je tokom Racije u Novom Sadu ubijeno i više od 4.000 osoba. Kepiro je pred kraj rata i posle rata od strane mađarskih vlasti bio dva puta osuđivan, na 14 i na 10 godina zatvora, zbog učešća u Raciji. Kaznu nikada nije odslužio, jer je nakon rata pobegao u Austriju, a potom u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio 1996. godine i dobio penziju od države.

Protest, pod sloganom "Kriv je!", održan je pod blagoslovom direktora centra "Simon Vizental", Efraima Zurofa, ujedno i čoveka koji je locirao Kepira u Budimpešti, i dokaze protiv njega dostavio mađarskom pravosuđu. Optužnica protiv Kepira podignuta je u februaru 2011. godine, a suđenje je počelo u maju.

  • lala

    26.07.2011 07:16
    Vipserbia -vaskez
    Zar za svaki zlocin nalazite objasnjenja ili prikriveno opravdavate te zlocine??? Zasto se cuti o zlocinima -osveti oslobodioca?? Ko je to radio, koliko je nemaca ,madjara pobijeno da bi se zadovoljile...strasti??
  • Vaskez NS

    25.07.2011 21:05
    @lala
    Ti si mene kanda ili pobrkao sa nekim ili me poistovećuješ sa onima koje ne voleš. Niti sam "ćutao" o Srebrenici niti želim da se o tome ćuti. Želim da se o Srebrenici sazna puna istina a da odovorni za zločin (kojeg je najverovatnije bilo) budu kažnjeni. Svi, od prvog koji je naređenje izdao (ili ga prećutno odobrio), pa do poslednjeg koji je naređenje izvršio.

    Ali to znači da želim da se zna istina i o zločinu u Novom Sadu i da se o njemu konačno otvoreno govori. Šta se desilo, ko su žrtve a ko zločinci. Iako u ovom kontekstu neprimereno zvuči - nebitno koliko je vode Dunavom proteklo od tada, zločin nema naciju kojoj "ekskluzivno pripada" i nikada ne zastareva.
  • 25.07.2011 18:01
    Izašlo je malo ljudi zato što je prošlo mnogo godina od tada. Čula sam da je kralj zaista bio voljen, setite se snimka koji se pojavio posle mnogo godina na kojem su uzvikivane one čuvene parole. I još nešto, kao potomak žrtava racije smatram besmislenim suđenje starcu na infuziji. Za njega kazna više nema smisla jer je jednom nogom u grobu. Ako se ponovo pokrenu priče o tome sve žrtve će biti uzaludne. Zar ne mislite da je bolje da se ne kopa po ranama iz prošlosti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti