VIDEO: Spomenik žrtvama Racije postaviti na Štrandu

Memorijalno društvo "Racija 1942" uputilo je pismenu inicijativu gradonačelniku Igoru Pavičiću, predsediku Skupštine grada Aleksandru Jovanoviću i svim predsednicima Odborničkih grupa, da se na Štrandu postavi spomen obeležje žrtvama Racije.
Memorijalno društvo "Racija 1942" uputilo je pismenu inicijativu gradonačelniku Igoru Pavičiću, predsediku Skupštine grada Aleksandru Jovanoviću i svim predsednicima Odborničkih grupa, da se na Štrandu postavi spomen obeležje žrtvama Racije.

- Smatramo da Novi Sad u cilju očuvanja dostojanstva grada i žrtava, mora na pravi način da obeleži sedamdeset godina od tragedije. Spomen obeležje treba da bude upečatljivo, ali i skromno, kako ne bi narušilo današnju koncepciju kupališta. Veliki broj današnjih Novosađana, čak i potomaka žrtava ne zna da je Štrand bio jedno od najvećih stratišta jer ne postoji ni jedno obeležje koje bi svedočilo o pogromu. Naš "grad pod ledom" čeka da se setimo na izvornom mestu istrebljenih naših rođaka, sugrađana i sunarodnika, jer sadašnjost nećemo shvatiti bez prošlosti - navodi se između ostalog u ovoj inicijativi.

Svojevremeno je Mika Antić u svom filmu "Spomenik" iz 1967. godine izrazio svojevrstan građanski i pesnički protest zbog nepravde koja je činjena žrtvama Novosadske racije. Tadašnje komunističke vlasti nisu postavile nijedan spomenik koji podseća na Raciju, ali su popustile pod pritiskom javnosti i postavile ga tek sedam godina kasnije kod Varadinskog mosta.

  • Vaskez NS

    26.07.2011 22:41
    @lala
    Znači za tebe ne postoji jednakost između žrtava Srebrenice i Novog Sada ?

    Da li je bitnija terminološka kvalifikacija zločina, njegov cilj, broj žrtava ili sam zločin ?

    Zločin je zločin kada god da se desio, nikada se ne zaboravlja i kako rekoh - nema ni naciju ni ime.
  • lala

    26.07.2011 16:06
    vaske..z
    Srebrenica je zlocin 21.veka i koji je proglasen genocidom a racija se desila u ww2..u vreme fasizma..i sto se mene tice ima ko treba da se priseca o zlocinima i zlocincima obican svet ne treba zamlacivati i opterecivati prosloscu..postoje institucije a ne linc besne bagre
  • Vaskez NS

    26.07.2011 13:24
    @lala
    DA SE O OVOM ZLOČINU PRIČA BAR UPOLA KAO O SREBRENICI NA B92 A O KEPIRU BAR UPOLA KAO O MLADIĆU !!!

    jel ok ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti