Počinje obnova dvorca Eđšeg

Zavod za zaštitu spomenika kulture napravio je plan obnove dvorca Eđšeg koji se nalazi u ulici Antona Čehova, a Poslovni prostor će iduće nedelje izabrati izvođače radova.

Zavod za zaštitu spomenika kulture napravio je plan obnove dvorca Eđšeg koji se nalazi u ulici Antona Čehova, a Poslovni prostor će iduće nedelje izabrati izvođače radova. To znači da će za nekoliko nedelja početi dugo očekivana rekonstrukcija ovog kulturno-istorijskog spomenika i njegovo spasavanje od propadanja.

Obnovu već godinama traže stanari ovog kraja, jer je nekada prestižni objekat i bivše strelište pretvoreno u sklonište beskućnika i stecište narkomana, koji su ga pri tome u nekoliko navrata i palili. Obnova Eđšega se do sada više puta odlagala i pored devastacije spomenika pod zaštitom države starog 120 godina.

Lokalne vlasti su više puta najavljivale obnovu i očuvanje dvorca. Od svega toga, samo je popravljen krov da bi se zaustavilo prokišnjavanje. - Izuzetno je važno da se ovaj spomenik kulture obnovi. Namera nam je ne samo da ga sačuvamo od daljeg propadanja, već i da ga privedemo nameni kako bi ubuduće mogao da se koristi - kaže pomoćnik direktora Poslovnog prostora Srđan Crkvenjakov.

Obnovu zdanja traži i Streljačka družina "Novi Sad 1790", istovremeno tražeći i da im se vrati zdanje nacionalizovano nakon Drugog svetskog rata.

  • Tibor

    28.11.2011 11:41
    Obnavlja se najozbiljnije
    Pošto svakodnevno prolazim tamo mogu da potvrdim da nije samo priča. Dvorac Eđšeg se obnavlja najozbiljnije i radovi dobro napreduju. Biće čak i podno grejanje urađeno i objekat će ponovo imati reprezentativni status. Konačno... jer mnogo je generacija tamo odrastalo.
  • Sekai

    27.07.2011 16:40
    Obnovu Edsega finansira grad Novi Sad, a ne drzava. Trebalo bi i dvorac Spicerovih sacuvati, ali je inicijativa u rukama opstine Beocin.
  • Duchess of Shangay

    27.07.2011 10:29
    Sto se tice dvorca u Beocinu....zar kljucna rec u svim izjavama nije "pod zastitom DRZAVE"...

    Znaci nema nikakve veze sa opstinom nego drzavom ciji fokus je odrzavanje kulturnog blaga iz nekih drugih vremena i kultura na prostoru (juzne) Srbije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti