Ombudsman: Postaviti višejezične table

Pokrajinski ombudsman saopštio je da se gradske vlasti, uprkos više puta ponovljenim predstavkama, nisu izjasnile o primedbama da na ulazu i izlazu iz Novog Sada ne postoje višejezične table sa nazivom grada.

Pokrajinski ombudsman saopštio je da se gradske vlasti, uprkos više puta ponovljenim predstavkama, nisu izjasnile o primedbama da na ulazu i izlazu iz Novog Sada ne postoje višejezične table sa nazivom grada.

Postojeće table ispisane su samo na srpskom jeziku, ćirilićnim i latiničnim pismom, a Statutom Novog Sada propisuje se da su u službenoj upotrebi i mađarski, slovački i rusinski jezik i njihova pisma. Pokrajinski ombudsman je 18. maja pokrenuo predstavku, nakon čega je pokrenuo postupak i obratio se gradonačelniku Igoru Pavličiću sa zahtevom da se izjasni o tim navodima, ali on to do danas nije učinio.

Iz Gradske kuće demantuju ombudsmana

Kabinet gradonačelnika demantovao je tvrdnju pokrajinskog ombudsmana da gradske vlasti nisu ništa preduzele da bi se na ulazima u grad postavile table sa nazivom Novog Sada i na jezicima nacionalnih manjina. Saopšteno je da je pokrajinski ombudsman 1. jula obavešten o merama gradske vlasti povodom predstavke Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.

Gradska uprava za saobraćaj i puteve obratila se dopisom Zavodu za izgradnju grada da se table na svim ulazima u Novi Sad dopune nazivom na mađarskom, rusinskom i slovačkom jeziku. Dodaje se da je Zavod za izgradnju grada napravio projekat saobraćajnih znakova, a Uprava za saobraćaj je "u proceduri donošenja rešenja" za njihovu izradu.

  • Zoltan

    27.07.2011 20:49
    Neko se kulturom ponosi a neki se kulture stide. Novi Sad JESTE višejezičan grad i oduvek se gajila kultura poštovanja različitosti. Sveži novosadjani to još nisu savladali, ali savladaće. Svi novosadjani koje znam znaju po jedan strani jezik; srpski, bosanski, crnogorski, hrvatski, rusinski, slovački i madjarski NISU strani jezici KOD NAS - novosadjana.
  • ns1

    27.07.2011 20:12
    @HRW
    E sada ste sami dosli do ispravnoga zakljucka, a Vojvodjani o tome stalno pricaju

    Vi kazete *..ako su Turci dosli samovoljno u Nemacku i pridrzavaju se Nemackih pravila i zakona...*
    Zasto niko NECE da se pridrzava pravila koja su vekovna u Vojvodini, bez obzira sto smo jedna drzava. Jedan deo drzave je anarhican, sta se tu moze taki su narod, drugi deo je relativno za red i rad, i postovanje svojih komsija, taki su Vojvodjani.
    Nego tako dodju iz drugih delova drzave,opet u drugi deo drzave Vojvodinu, i odma zapocnu sa svojom bahatoscu i nekim cudnim razdorom, da li zato sto se nisu uspeli u svom regionu sastaviti sami sa sobom ili zasto, ne znam.Znam samo da to nije lepo,
    Ajd svi koji drugacije mislite ponovo procitajte kako to lepo kaze, prosto deluje edukativno...
    @HRW, ..pridrzavaju se pravila i zakona...
  • Vaskez NS

    27.07.2011 18:32
    @lala
    E viš' dobra ti ideja, to mi je skroz promaklo. Znači gradski oci - dodavajte i TURSKI na table !

    p.s. Lala, kako se piše Novi Sad na turskom, možda ti znaš ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti