Novosadski gimnazijalac drugi na svetu u informatici

Učenik trećeg razreda Jovine gimnazije Boris Grubić postigao je izvanredan uspeh na Informatičkoj olimpijadi na Tajlandu, gde je osvojio srebrnu medalju.

Učenik trećeg razreda Jovine gimnazije Boris Grubić postigao je izvanredan uspeh na Informatičkoj olimpijadi na Tajlandu, gde je osvojio srebrnu medalju. Pored novosadskog učenika, istakao se i mladi Nišlija Dušan Zdravković kome je pripalo bronzano odličje u konkurenciji od 318 učenika iz 78 država.

Grubiću je ovo već treća Olimpijada na kojoj je učestvovao, a do sada je dva puta osvajao bronzu. Takmičenje je trajalo dva dana, tokom kojih su učenici imali zadatak da reše po tri algoritamska zadatka čiji je tip prilagođen onome što u svom poslovanju zahtevaju velike softverske kompanije.

Ministarstva nauke i prosvete nisu htela da finansiraju put mladim genijalcima, tako da su oni, nakon što su našli sponzore i otputovali, poslali ministrima razglednice sa Tajlanda u kojima su ih pozdravili i poručili da se nadaju da će država sledeće godine imati više razumevanja za njih.

  • G

    02.08.2011 22:07
    Čudi me da se i ovde nisu javili pripadnici nove nacije "vojvođana" koji se prave da nisu srbi iako govore isključivo taj jezik (okupatora), da kažu da je pomenuti mladi Dušan Zdravković u stvari srbenda, i da nema nikakve veze sa "nama".
  • T-Rex

    02.08.2011 17:04
    @Anonimus
    Greska, na olimpijadi iz informatike prvu nagradu i zlatnu medalju dobije oko 25 takmicara, drugu nagradu i srebro oko 50 takmicara, bronzu oko 75, dok oko 150 tamicara ne dobije nagradu. Razlog za ovakav nacin bodovanja je cinjenica da ucenike treba motivisati, a i to da se njih 300 bori u jednoj kategoriji i to ne jedan protiv drugog, vec rade zadatke svako za sebe u isto vreme.

    Evo i linka sa rezultatima: http://sc1.ioi2011.net/contest/

    Ono sto mi je zao jeste sto je Borisu prosle godine izmaklo srebro za 2-3 boda, sto je na 600 osvojenih bilo manje od 0.5%. Koliko znam, osvojio je bronzu i godine pre toga.

    Inace, ne znam koliko znate, ali Boris je pre 3 nedelje osvojio bronzanu medalju i na Balkanijadi iz Informatike, a ucenik 8. razreda Jovine gimnazije Dimitrije Erdeljan je osvojio srebrnu medalju na Juniorskoj Balkanijadi iz Informatike u Rumuniji.
  • 02.08.2011 05:42
    @Sofija
    E sada jedan redosled u svim takmicarskim disciplinama

    zlatna medalja, za PRVO mesto
    srebrna medalja za DRUGO mesto
    bronzana medalja za TRECE mesto

    Dusan Zdravkovic osvojio bronzu od i to od ukupno 318 UCESNIKA iz 78 DRZAVA,

    predpostavlja se da je toliko isto drzava i broj ucesnika bilo na takmicenju i kada je Boris Grubic osvojio srebrnu medalju

    Verovatno su postojale i neke pod-discipline u takmicarskom znjanju, cim kazete da su se dodeljivle vise zlatnih,srebrnih i bronzanih medalja

    medalje se NE DODELJUJU nego se OSVAJAU a posledica uspeha su medalje.

    Verujem da Boris nije trazio da se pise o njemu, ali ZASTO se ne bi OBJAVIO uspeh takmicara,koju su se takmicili, POBEDILI i osvojili medalje, u IZUZETNO VELIKOJ takmicarskoj KONKURENCIJI ZNANJA

    Opet jedna cestitka,mladosti i znanju, jer pored odraslo *uspesno-pametnih* ljudi i kojekakvih *sposobnih* vrsnjaka,kao i *podrske* ministra prosvete, ova da mladica su otisla na takmicenje i osvojili MEDALJE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti