Pokrenuto klizište na Ribnjaku?

Nelegalno izgrađena vila od 1.500 kvadrata aktivirala je klizište na Ribnjaku, tvrde meštani čije se kuće nalaze u blizini ove vile.
Nelegalno izgrađena vila od 1.500 kvadrata aktivirala je klizište na Ribnjaku, tvrde meštani čije se kuće nalaze u blizini ove građevine. Investitor izgradnje je Vanja Sovilj, a izvođač radova njen suprug Vitomir Sovilj, direktor firme "Likos". Oni nisu želeli da govore za Radio 021.

Zbog klizišta, Generalnim urbanističkim planom još iz 1974. godine gradnja na ovom prostoru se ne preporučuje, a novim Zakonom o planiranju i izgradnji objekti ne mogu biti legalizovani. I pored svega podignuta je zgrada na Donjem putu 18, zbog koje su, kažu meštani, okolne kuće popucale, a put je uništen.

"Mi, kao stanovnici osećamo veliki problem, jer je aktivirano klizište. Kuće nam pucaju, klizimo ka Dunavu. Investitor je oko 1.000 kubika zemlje gurnuo u Dunav. Kuća mi sve više i više tone. Jednostavno tone. Čak je na kraju pukao i kameni bedem na Dunavu napravljen pre 40 godina".

Prvi komšija najekstremnijeg primera divlje gradnje u Ribnjaku, Radovan Kaćanski, za Radio 021 priča kako su izgledali radovi na ogradi i na samoj zgradi.

"Kad je ta ograda počela da niče na nekim mestima je imala i preko tri metra betona. I plus ide još gore žica. Totalno me zatvorio. Kao u kanjonu reke Kolorado. Te godine odem na godišnji odmor i kad sam se vratio vidim čudo, pored mene nikla zgrada. Pitam se koliko će biti spratova... Samo niče i niče. Nemam pogled, nemam vazduh, nemam ništa", kaže Kaćanski.

Meštani tvrde da bi radovi verovatno bili gotovi da nije došlo do nezgode prilikom donošenja ogromne količine materijala i teških mašina. Mehanizacija kojom su izvođeni radovi oštetila je deo puta, pa su obustavljeni na dvadesetak dana.

Žitelj Ribnjaka Dragoljub Šešić tvrdi za Radio 021 da su zbog oštećenja puta mašine kasnije prolazile kroz Kamenički park, što inače nije dozvoljeno. "Prolazili su mikserima teškim između 40 i 50 tona", tvrdi Šešić.

Portparol Gradskog zelenila Ivan Nožinić potvrdio je za Radio 021 da je kroz Kamenički park zabranjen prolaz svim vozilima, osim onih za potrebe održavanja parka. "Prema našim saznanjima prolazaka mehanizacije kroz Kamenički park nije bilo. Ukoliko žitelji Ribnjaka imaju drugačija saznanja, najlepše ih molim da se jave "Gradskom zelenilu" koje se stara o Kameničkom parku, jer je u tom slučaju prekršen zakon kao i Pravilnik o unutrašnjem redu u Kameničkom parku", kaže Nožinić.

Radovi na nelegalno izgrađenoj zgradi od 1.500 kvadrata trenutno stoje. Već nekoliko puta doneta su rešenja o obustavljanju gradnje i rešenja o uklanjanju nelegalno izgrađenog objekta.

Građevinska inspekcija poslednje takvo rešenje donela je u maju. Tačno mesec dana kasnije Pokrajinski sekretarijat za graditeljstvo poništio je rešenje Građevinske inspekcije.

Prema rečima načelnice Građevinske inspekcije Slavice Lazov, u toku je postupak za donošenje novog rešenja o uklanjanju. (Kristina Janošević)

  • Citizen

    05.08.2011 11:25
    zamena teza
    Čitam tekst, čitam komentare, pa sve ne verujem na šta se svela rasprava. Pa nije u pitanju sukob starosedelaca i novokomponovanih biznismena,valjda je poenta u tome da se izigrava, na sva usta hvaljen Zakon o planiranju i izgradnji donet jos 2009. Hajde da se zapitamo, ako se vec neko drznuo da gradi skromni objekat od 1500 kvadrata na klizištu, kako to da nadležne institucije prebacuju odgovornost s jednih na druge? Gradjevinska inspekcija donese rešenje o uklanjanju a Pokrajinski sekretarijat ukine. Pa u krug. Baš me zanima obrazloženje. Nisu čuli za Zakon? Ne znaju kako se primenjuje, pa ga primenjuju “odokativnom” metodom? Za nekog važi, za nekog ne? Ili rade neki drugi mehanizmi? Čestitke na organizaciji službe načelnici Pokrajinskog sekretarijata za graditeljstvo. Svaka čast gospodjo Sremački. Zlatna medelja za javašluk.
  • STAROSEDEOC 021

    04.08.2011 15:45
    TREBA NASTAVITI SA GRADNJOM
    JA SE JAVLJAM KAO STAROSEDEOC RIBNJAKA ,SAMO DA UPUTIM NE OBAVESTENE DA OD DRUGOG SVETSKOG RATA JE OPSTE POZNATO DA HRVATSKI LOBI JOS U STAROJ JUGOSLAVIJI NIJE DAO DA SE NOVI SAD SIRI NA SREMSKOJ STRANI GDE SPADA I RIBNJAK,NAMA JE DRAGO DA NEKO KAO GOSPODIN SOVILJ GRADI VILU KOJA CE ULEPSATI NASELJE RIBNJAK!I DA GOSPODIN SESIC NE BUDE LJUBOMORAN JER TREBA I NJEGOVE PAPIRE ISKONTROLISATI :)
  • Mali Oglasi

    04.08.2011 12:49
    PRODAJEM KUĆU NA RIBNJAKU, MALO PREŠLA ! Šifra: Amidža

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti